• DOLAR 32.607
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2497.003
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Salgın hastalığın tüm dünyada etkisini gösterdiği yaklaşık bir yıldan bu yana ülke ekonomileri küçülürken, bazı devletler iflasın eşiğine geldi.

Altının döviz üzerinden yurda girdiğini belirten kuyumcular, döviz fiyatlarının durumuna göre altın fiyatlarının da şekillendiğini belirtti.

 

Son bir ay içerisinde gram altında hızlı bir düşüş yaşandığını aktaran Adana Kuyumcular, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Oğuz Başman, güvenli liman olarak tabir edilen altın fiyatlarının yükselmesinin ana sebeplerinden birisinin, Covid-19 salgını olduğunu söyledi.

Ülke ekonomilerinin küçülmeye gittiği bu süreçte yatırımcıların döviz hisse senetleri ya da devlet tahvillerine güvenmediğini ve altına yöneldiğini kaydeden Başman, siyasi ve ticari kaosların yaşandığı dönemlerde her zaman en güvenli limanın altın olduğunu vurguladı.

Son süreçte altında bir düşüş yaşandığını söyleyen Başman, Coranavirus aşısının kullanılmaya başlanması ve aşıya olan güvenin gram altın fiyatının düşmesinde önemli bir etken olduğunu belirtti.

Adana Kuyumcular, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Oğuz Başman

"İnsanlarımızın birçoğu işini ve gelirini kaybetti"

Odalarına 500 kuyumcunun bağlı olduğunu aktaran Başman, düğünlerin olmamasından kaynaklı iş kaybına uğradıklarını söyledi.

Başman, "Vatandaşlarımızda bir hediyeleşme geleneği vardır. Altın temel ihtiyaç olmadığından dolayı 'olmazsa da olur' denilen bir üründür. İnsanlarımızın birçoğu işini ve gelirini kaybetti. Salgın nedeniyle insanlarımız birinci ihtiyaçları olan yeme, içme, sağlık ve barınma gibi harcamalarına yoğunlaştı. Birçok ihtiyaç ötelendi. Altın acil ihtiyaç olmadığından dolayı ötelenenler arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

"Altın geldiği yeri unutmaz"

Kuyumcular olarak kötü bir yıl geçirdiklerini ifade eden Başman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı mart ayında yeniden normale dönüş ifadelerinin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Başman, "Altındaki düşüş ve yükselişler, yatırımcıyı korkutmamalı. Altın geldiği yeri unutmaz. Gramı 540 liralardan 400 TL'nin de altına düştü. Gün gelecek eski fiyatına yükselecek ve hatta daha da yükselecek." diye konuştu.

"Altın müşterisine sadakat gösterir"

Başman, "Yatırımcılarımız karamsarlığa kapılmasın. Müşterilerimizin de altına olan güvenlerini yitirmemelerini tavsiye ediyoruz. Altın müşterisine sadakat gösterir." dedi.

"Normale dönmeyi bekliyoruz"

Yaklaşık 30 yıldır kuyumculuk yapan İnan Ortatepe, işlerinde bir düşüş olduğunu ifade ederek eski günlere en kısa sürede dönmeyi ümit ettiklerini söyledi.

Ortatepe, "Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı gibi normale dönüşü bekliyoruz. Böylelikle sektörler işlerini yapabilir. Düğünlerin olmaması bizi zorluyor, düğünlerin yeniden yapılması bizi olumlu olarak etkileyecektir." diye konuştu.

Bülent Dalyan

"Altının alımı dövizle gerçekleştiği için iniş ve yükselişler de dövize bağlı"

Kuyumcu Bülent Dalyan ise önceki yıllara göre bu yıl altın alımlarındaki düşüşün nedeninin salgın nedeniyle düğünlerin olmaması ya da az sayıda katılımla gerçekleşmesi olduğunu söyledi.

Dalyan, "Yetkililer bizim sağlığımızı düşünerek tedbirler alıyorlar. Bizim hayalimiz hayatın normale dönmesidir." dedi.

Altının karşılığının döviz olduğunu ve altını döviz üzerinden aldıklarını aktaran Dalyan," Diğer unsurlar gibi altında da fiyat gerilemeleri ya da yükselmeler olabilir. Fiyatlar uygunken altın alınmasını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız