• DOLAR 32.599
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2509.766
  • ...
Akşehir, Afyonkarahisar`a mı Bağlanacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ürün, Nasreddin Hoca`nın yaşadığı tarihi Akşehir ilçesinin Konya`dan alınarak Afyon`a bağlanmasını istedi.

Teklife Akşehirli işadamlarının sıcak baktığını belirten Ürün, son kararı halkın vermesi için referandum yapılmasını önerdi. 95 bin nüfuslu Akşehir`in Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftci, "Afyon`un teşvikleri Konya`dan fazla. O nedenle biz işadamları olarak bu karare destek veririz" dedi.

Ordu büyükşehir olmayı başardı, sizde durum nasıl, demek için aradığımız Ürün, "Taşıma suyla değirmen dönmez. Bu iş nüfus kaydı taşımayla olmaz. Biz Sayın Bakan Veysel Eroğlu başta olmak üzere Milletvekilimiz Sait Açba ile birlikte büyükşehir yasası nedeniyle nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapanacak 49 belde belediye ile uğraşıyoruz. 9 tanesi 2012 sonuçlarına göre nüfusunu 2 binin üzerine çıkarmayı başardı. Yasanın 2011 yılı nüfusu yerine 2012 nüfusunu esas alması için değiştirilmesini talep ediyor. O nedenle büyükşehir işiyle pek ilgilenemedik" yanıtını verdi.

"AKŞEHİR`İ AFYON`A BAĞLAYALIM"

Ordulu`lar, İstanbul`da yaşayanlara ulaşıp nüfus kayıtlarını taşıtarak büyükşehir için gerekli 750 bin sayısını aştılar. Sizin için de 45 bin kişi yeterli görünüyor ısrarımız üzerine Ürün, "Biz taşınma yerine Akşehir ile birleşme tezini savunuyoruz. Akşehir`in Afyon il merkezine uzaklığı 90 km, Konya`ya uzaklığı ise 130 km. Konya zaten büyükşehir. Akşehir bize bağlansa bile onları etkileyen bir durum olmaz. Kaldı ki hizmet alanları küçüleceği için şehrin geri kalanına daha çok hizmet etme olanağı da artar" dedi.

"İŞADAMLARI İSTİYOR"

Akşehir`i Afyon`a bağlama fikrine işadamlarının da çok sıcak baktığını anlatan Ürün, "Akşehirli işadamları bunu istiyorlar. Çünkü Konya, yatırım teşviklerinde 2.bölgede yer alırken Afyon, 5. bölgede bulunuyor. Dolayısıyla Afyon`da olduklarında teşvik olanakları da artacak. Yatırımlarını Organize Sanayi Bölgesi içinde yapanlar 6. bölgenin teşviklerinden yararlanacaklar" dedi.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftci, Konya`nın 2. teşvik bölgesi içinde yeralması nedeniyle yatırımcı sıkıntısı çektiklerini anlattı. Afyon ile aynı bölgede olan Kütahya Tavşanlı`daki 3-4 yıllık organize sanayi bölgesinde yer kalmadığını ama Konya`ya bağlı Beyşehir, Akşehir, Seydişehir, Çumra organize sanayi bölgelerinin 12-13 yıllık olmasına karşın yeterli yatırımcı bulamadığını söyledi. Bu durumun 2. bölgede yer alan Konya`da teşvikler sınırlıyken 5. bölgedeki Kütahya ve Afyon`da daha fazla teşvik olmasından kaynaklandığını vurgulayan Çitci, Akşehir`in öncelikle il olmasını istediklerini ancak siyasi iradenin buna destek vermemesi nedeniyle ekonomik nedenlerle Afyon`a bağlanmakta da sakınca görmediklerini söyledi. Çiftci, "Böyle bir durum ortaya çıkarsa biz işadamları olarak buna destek veririz" dedi.

KONYALI VEKİLLER, MAHSURU YOK, DEDİ

Milletvekili Ürün, Akşehir`le birleşme formülüne siyasi iradenin de sıcak bakması durumunda kararın Akşehir halkına bırakılacağını, bir referandumla bu birleşmeyi isteyip istemediklerinin sorulacağını anlattı. Afyon ile Konya kültürünün birbirine çok benzediğini, Mevleviliğin ikinci kurucusu kabul edilen Divane Mehmed Semai Çelebi Hazretlerinin Afyon`da yaşadığını söyledi. Sıra yemeklerinin bile aynı olduğunu belirten Ürün, "Konyalı vekillerle de görüştük, bizce mahsuru yok, dediler. Ama tabii ki bir referandum olması gerekir" diye konuştu.

AK PARTİLİ ÜZÜLMEZ: "AKŞEHİR NE İSTERSE ONU DESTEKLERİZ"

Ak Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, bu öneriyi Akşehirliler`in kabul edeceğini sanmadığını söyledi. Akşehir`in il olmayı beklediğini belirten Üzülmez, "Akşehir ne derse biz ona `evet` deriz. Onların tercihi bizim tercihimizdir" dedi. Üzülmez, Konyalılar olarak amaçlarının 140 bin nüfuslu Ereğli`yi ve 95 bin nüfuslu Akşehir`i il yapmak olduğunu belirtirken, "Üçüncü olarak da Seydişehir ile Beyşehir`i birleştirerek başka bir il yapmayı istemiştik. Ama olmadı. Eğer onlar Afyon`a bağlanmak isterlerse biz de destek veririz" diye konuştu.

CHP VE MHP İTİRAZ ETTİ

Konya Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Faruk Bal da Akşehir`in başka bir ile bağlanmayı değil il olmayı istediğini vurgulayarak, MHP olarak hem Akşehir`in hem de Ereğli`nin il olması için kanun teklifi verdiklerini söyledi. Ancak AK Parti`nin büyükşehir yasasıyla Akşehir`in şansını kaybetteğini belirten Bal, "Biz Akşehir`in il olmasına destek veririz ama Afyon`a bağlanmasına destek olmayız. Eğer taşıma gerekçesi olarak 2. teşvik bölgesinde olması gösterilecekse, aynı irade Akşehir`i il yapabilir ve teşvikte de 5. bölgeye alır" diye konuştu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, kendisinin Akşehir ve Ereğli`nin il olması için kanun teklifi verdiğini belirterek, her iki ilçenin de hem coğrafi konumları hem de ekonomik potansiyelleri dolayısıyla il olmayı hak ettiklerini söyledi. Hal böyleyken Ordu`yu büyükşehir yapmak adına başka illerden nüfus taşınmasına, Afyon`a ilçe bağlanmasına itiraz eden Kart, "Nüfus taşımakla, emir ve talimatla il olunmaz" dedi.

Konyalı bir vekil olarak Akşehir`in Afyon`a bağlanmasına sıcak bakmasının sözkonusu olamayacağını vurgulayan Kart, "Konya, 2. teşvik bölgesine alınarak mağdur edilmiştir. Haksız rekabete uğramıştır. Ama bundan kaynaklanan mağduriyeti gidermenin yolu ilçelerini başka illere bağlamak olamaz. AK Parti`li vekillerin Konya`nın kamu yatırımlarından en az yararlanan il olmasına, Kuzey Konya Projesinin hayata geçirilememesinde olduğu kendi özgür iradelerini ortaya koyup itiraz edebileceklerine ihtimal vermiyorum" diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir