• DOLAR 32.508
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2429.921
  • ...
Onlar açlıkla mücadele ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 

MYANMAR - Myanmar`dan kaçarak Bangladeş`e sığınan ve gayri resmi mülteci kamplarında yaşayan Rohingyalı Müslümanlar, Bangladeş yönetiminin çalışmayı yasaklayan yeni yasaları nedeniyle açlık tehdidi altında yaşam mücadelesi veriyor.

 

Bangladeş Hükümeti, Rohingyalı Müslümanların Bangladeş`e geçmelerini engellemek için ve aynı zamanda mültecilerin çalışmalarını sınırlandırmak için mülteci kamplarında ve sınır bölgelerinde Acil Eylem Taburu askerlerinin ve Polis birimlerinin sayısını artırdı.

 

Myanmarlı Müslüman mültecilerin durumu her geçen gün zorlaşıyor. Çünkü henüz BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinde Myanmar mültecileri kayıt altına alınmış değil. Dolayısıyla Birleşmiş Milletlerden yardım alma hakkı da verilmiyor. Bu nedenle hayatta kalabilmek için iş arayan Rohingyalı Müslümanlardan iş bulup da çalışabilenler arazilerde, imalat sektöründe, şoförlük, balıkçılık olmak üzere her türlü işli yapıyorlar.

 

Myanmar`ın Rahine eyaletinde geçen yılın Haziran ayından itibaren Müslümanlara karşı şiddet başlamıştı. Devlet yetkilileri tarafından camiler, İslam okulları kapatıldı. Bölgede asırlar boyunca okunan Ezan yasaklandı ve toplu namaz için toplanılması da Myanmarlı Müslümanlara yasaklandı.

 

Rahine eyaletinde o günden bugüne kadar Müslümanlara karşı tutuklamalar, işkenceler ve soygunlar yapıldı. Müslüman kadınlara karşı şiddet ve tecavüz vakaları da kayda geçti. Rahine eyaletinde 5 ila 8 milyon insan yaşamaktadır. Bunlardan %70`ini Müslümanlar teşkil ediyor.

 

Myanmar Hükümeti Müslümanlara yönelik uygulanan yüksek vergiler, yüksek öğretim yasağının yanı sıra, kitlesel sürgünler ve etnik temizlik yaparak Müslümanları komşu ülkelere sığınmak mecburiyetinde bırakıyor.
(Riyad Makaev - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir