• DOLAR 32.502
  • EURO 34.631
  • ALTIN 2480.549
  • ...

MERSİN-Uzmanlaşmış Meslek Edindirme (UMEM) Projesi kapsamında Teknopark bünyesinde oluşturulacak olan eğitim merkezi ile ilgili işbirliği protokolü Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz ile İşkur İl Müdürü Mustafa Kutlu arasında imzalandı. Valilik Özel Kalem Toplantı salonunda gerçekleştirilen imza törenine Teknopark bünyesindeki firmaların temsilcileri de katıldı.

 

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu imza töreninde yaptığı açıklamada, \"Türkiye artık teknolojiyi temel alan yüksek katma değerli ürünleri üretmek zorundadır. Bu alanlara yönelerek bununla ilgili altyapıları geliştirmek zorundayız. Bu çerçeveden bakıldığında, Hükümetimizin son 10 yılda Ar-Ge`ye ayırdığı ve aktardığı çok büyük kaynaklar var. Buna bağlı olarak da her ilde buna öncülük eden ve Mersin için de kurulduğundan bu yana gerçekten çok büyük ve anlamlı kazanımlar sağlayan teknokentler ve teknoparklar var\" diye konuştu.

 

Mersin Teknopark yeni binasıyla kapasitesini yüzde 100 artırıyor
Mersin Teknopark`ın 57 firmasıyla ve 300`ü aşkın teknik personeliyle Türkiye`deki teknoparklar arasında çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Vali Güzeloğlu, \"Bu doğrultuda Mersin Teknopark`ın fiziksel alan kapasitesini yüzde 100 arttıracak olan, bugünkü mevcut binasının adeta bir ikizinin inşaatını bugün hazır hale getirdik. Bugün itibariyle 57 firmayla yoluna devam eden Mersin Teknopark, bu yılın ikinci yarısında 100 firmayı aşan bir büyüklüğe ve çalışan sayısında da bugünkünün en az iki katına ulaşan bir derinliğe ulaşacak. Sayısal çoklukları bu şekilde geliştirirken, nitelik ve buna bağlı üretimdeki derinliği de arttırmayı hedefliyoruz. Bunun da yolu öncelikle nitelikli personel istihdam etmek ve bu personele dayalı üretim ile Ar-Ge`yi yoğunlaştırmaktır\" şeklinde konuştu.

 

İstihdam edilen personelin giderleri İŞ-KUR`dan
Söz konusu süreç ile Türkiye`de bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirten Güzeloğlu, \"Türkiye`de bugüne kadar yine denenmemiş ve uygulanmamış bir proje işbirliğini daha Mersin`de başlatıyoruz. İş-kur`un sunmuş olduğu destekleri biz Teknopark özelinde yoğunlaştırıp ve birleştirip bir merkezde buluşturuyoruz. İstihdam piyasasında 57 firmaya sahip Teknopark`ta İş-Kur`un destekleriyle istihdam piyasasına nitelikli eleman sağlanmasını bir örnek model olarak başlatıyoruz. Mersin`e ve bu ülkeye değer katan genç girişimcilerinin nitelikli istihdamının sağlanması, personel istihdamındaki mali ve ekonomik yükün alınması ve dönem olarak ihtiyaç duyulan elemanların sigorta dahil bütün ihtiyaçlarının karşılanması İş-kur yani tarafından karşılanıyor\" şeklinde konuştu.

 

İş-Kur İl Müdürü Mustafa Kutlu da, sürdürülebilir istihdam sağlamak amacıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, \"Üç şeyi bir araya getirerek Türkiye`de ilk defa bir teknoparkta uygulanan bir programı hayata geçireceğiz. UMEM, işbaşında eğitim ve sigorta teşviğini bir arada uygulayacağız. Tabiri caizse unu, şekeri ve yağı bir araya getirerek helva yapıyoruz\" dedi.

 

Firmaların beklentileri yüksek
Konuşmaların ardından işbirliği protokolünün imza töreni gerçekleştirilirken, firma yetkilileri de söz konusu proje ile ilgili beklentilerini dile getirdiler. Teknopark bünyesinde yazılım ihracatı yapan Soft-Arge adlı Mersin firmasının yetkilisi geçen dönem bir milyon dolar ihracat yaptıklarını ve bu sene hedeflerinin 1,5 milyon dolar olduğunu söyledi. Yetişmiş insan gücü bulmada sıkıntı çektiklerini anlatan firma yetkilisi, \"Gerçekleştirilecek olan bu proje sayesinde kendi personelimizi kendimiz eğitebileceğiz. Bu bizi daha çok iştahlandıracak. Personel istihdamını çözdüğümüz zaman Mersin`e daha ciddi yatırımlar getirebileceğimize inanıyoruz\" diye konuştu. (Osman Öksüz-İLKHA)