• DOLAR 32.433
  • EURO 34.484
  • ALTIN 2488.112
  • ...
NATO: Erbil saldırısı Irak misyonumuzu genişletmek için bir teşvik olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Jens Stoltenberg, video konferans yöntemiyle düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısının ilk gün oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi.

Erbil Havalimanına yönelik saldırıyı kınayan Stoltenberg, toplantının Irak ile ilgili kısmında Erbil saldırısını değerlendireceklerini belirtti.

NATO'nun eğitim ve danışmanlık içeren Irak misyonunun genişletilmesinin ele alınacağını söyleyen Stoltenberg, "Savunma bakanlarının eğitim misyonunun genişletilmesi konusunda mutabık kalmasını bekliyorum" dedi.

Stoltenberg, Irak hükümetinin bu yönde bir talebi olduğunu vurguladı ve bölgede IŞİD’le mücadele için en önemli silahın yerel kuvvetlerin eğitilmesi olacağını söyledi.

Öte yandan Al-Arabiya TV'nin sorusuna yanıt veren Jens Stoltenberg, "Erbil saldırısının Irak kuvvetlerini eğitme misyonunu genişletmek için bir teşvik olduğunu" söyledi.

Reuters'e konuşan diplomatlar da, NATO’nun şu anda Irak’taki asker sayısını 500’den 4000 veya 5000'e çıkaracak planları onaylamasını beklediklerini söyledi.

Diplomatlar, İngiltere, Türkiye ve Danimarka'nın katıldığı ve Danimarkalı bir komutan tarafından yönetilen NATO misyonunun Iraklılar için Amerikan eğitim gücünden daha kabul edilebilir olduğunu vurguladı.

NATO misyonu, Irak güvenlik kurumlarına ve Irak hükümetinin doğrudan kontrolü altındaki kuvvetlere eğitim ve rehberlik hizmeti sunuyor.

Erbil saldırısı

15 Şubat Pazartesi akşam saat 21:30 sıralarında başkent Erbil’e yönelik roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda, bir sözleşmeli personel hayatını kaybetti, aralarında bir Amerikan askerinin de bulunduğu 8 kişi yaralandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynakları, 4’ü ABD askerlerinin konuşlu olduğu havalimanı yerleşkesine olmak üzere 14 roket fırlatıldığını duyurdu.

Erbil’e yönelik roketli saldırıda roketlerden bazıları kent merkezindeki Naznaz City, Weziran ve Bahtiyari Mahallesi ile Hayvan Pazarı yakınlarına isabet etti.

Roketlerden biri Naznaz City civarındaki Çin’in Erbil Başkonsolosluğu yakınlarına düştü ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

40 Metre caddesine düşen ikinci bir füze nedeniyle yoldan geçen sivil araçta bulunan iki kişi hafif yaralandı.

Hayvan Pazarı’na düşen roket ise Rojava’nın Kobani kenti nüfusuna kayıtlı bir kişinin ağır yaralanmasına neden oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir