• DOLAR 32.535
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2432.14
  • ...
En Yakın Galaksi 163 Bin Işık Yılı Uzaklıkta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
"Nature" dergisinde yayımlanan çalışmada, Büyük Macellan Bulutu (LMC) adı verilen galaksi ile Samanyolu Galaksisi arasındaki mesafe, ilk kez doğru olarak ölçüldü.

Ölçüm, bilim dünyasında evrenin boyutlarının belirlenmesi açısından son derece önemli bir gelişme olarak yorumlandı. Daha önce yapılan ölçümler yüzde 5-10 doğruluk payına sahipken, yeni ölçümün doğruluk payının yüzde 2,2 olduğu belirtildi.

Ölçümü yapan Şili`deki Concepcion Üniversitesi`nden Astronom Dr. Grzegorz Pietrzynski, 49,97 kiloparseklik uzaklığın diğer gök cisimlerinin uzaklığını hesaplamak için referans kabul edilebileceğine dikkati çekti.

Pietrzynski, ölçümü birbirlerine yakın mesafedeki yıldız çiftlerini gözlemleyerek yaptıklarını söyledi. LMC cüce galaksisi, tıpkı Ay`ın Dünya çevresinde döndüğü gibi Samanyolu Galaksisi`nin çevresinde hareket ediyor.

LMC Galaksisi, Samanyolu Galaksisi yakınlarındaki en parlak gök cismi olan Tarantula Bulutsusu`nu da içeriyor. Devasa bir gaz bulutu olan Tarantula Bulutsusu içinde yeni yıldızların oluşumu gözlenebiliyor.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir