• DOLAR 32.383
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.779
  • ...
NATO'dan Türkiye, S-400 ve Doğu Akdeniz açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, video konferans yöntemiyle düzenlenen ve Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın temsil ettiği NATO Savunma Bakanları Toplantısının ilk gün oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, Savunma Bakanlarına Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı hakkında endişelerini dile getirdiğini açıkladı. Stoltenberg, "S-400 füzelerinin Rusya tarafından satın alınmasına ilişkin Türkiye ile ilgili endişelerimi dile getirdim. NATO müttefikleri ile çalışmanın avantajını vurguladım" dedi.

Türkiye'nin NATO için önemli bir müttefik olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Türkiye NATO'nun önemli bir müttefiktir, bunu anlamak için haritaya bakmak yeterlidir. Türkiye özellikle Irak ve Suriye arasında önemli bir müttefiktir. Irak'ın kurtarılması DEAŞ'tan kurtulması için Türkiye'deki hava ve lojistik üsleri çok önemlidir. Türkiye en çok terörist saldırıya uğrayan ülkedir ve milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptığı için önemli bir müttefiktir. Elbette farklılıklarımız var ama bu forum konuşmak için iyi bir fırsattır" şeklinde konuştu.

S-400 sistemleri hakkındaki endişelerini defalarca gündeme getirdiğini ifade eden Stoltenberg, Türkiye'ye NATO müttefikleriyle çalışarak Patriot veya SAMP-T gibi alternatif sistemleri almanın getireceği fırsatları daha önce ifade ettiğini söyledi.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ KRİZ

NATO müttefikleri arasında anlaşmazlıklar olabileceğini ifade eden Stoltenberg, NATO'nun S-400 sistemleri, Doğu Akdeniz gibi konularda farklılıkların konuşulabilmesi ve olumlu yaklaşımların aranabilmesi için bir platform sunduğunu aktardı.

Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında ayrıştırma usulleri konusunda kurulan mekanizmayı örnek göstererek, NATO'nun Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında göç krizi sırasında vardığı anlaşmanın Ege Denizi'nde uygulanmasına da yardımcı olduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA, İHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir