• DOLAR 32.503
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2435.512
  • ...
Ruhani ile Merkel nükleer anlaşmayı görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde nükleer anlaşmaya yeni konuların getirilmesini imkânsız olarak nitelendirerek, “BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan ve İran'ın ve dünyanın altı büyük ülkesinin çabalarının bir sonucu olan nükleer anlaşma, net bir çerçeveye sahip ve değiştirilemezdir” dedi.

Yaptırımların devam etmesi ve tarafların yükümlülüklerine uymaması durumunda nükleer anlaşmanın sürmesinin meşruiyetten yoksun olduğunu belirten Ruhani, “Anlaşmayı korumanın tek yolu, ABD’nin insanlık dışı ve yasadışı yaptırımlarını kaldırması ve anlaşmaya geri dönmesidir” ifadesini kullandı.

Ruhani, bölgede barış ve istikrarın önemine dikkati çekerek “Barışın ve güvenliğin sağlanması ve terörizmin ortadan kaldırılması ancak tüm ülkelerin yapıcı iş birliği ile mümkün olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Ruhani, İran ve Almanya’nın uzun geçmişe dayali ilişkilerine atıfta bulunarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle ekonomik ve ticari ilişkiler alanında geliştirilmesi ve bu alanda tüm kapasitelerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca, Avrupa'nın nükleer anlaşmayı ve hedeflerini gerçekten korumak istediği durumunda bunu pratikte kanıtlaması gerektiğini ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de görüşmede, uluslararası bir anlaşma olarak nükleer anlaşmanın sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak için diyalog ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesini ve ihtilafların çözülmesi için tüm ülkelerin iş birliği yapmasını istedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir