• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
Ford Otosan'ın sözleşme feshi yatırımcı ve işçiyi mağdur etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tatvan Ford Aydınlar Otomotiv Limited Şirketi sahibi Faruk Aydın, firmalarıyla Ford Otosan arasında süresiz bir bayilik sözleşmesi olduğu halde, hukuksuzca yetkilerinin ellerinden alındığını iddia ederek büyük mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi.

İşletme alım aşamasında Ford Otosan yetkililerinden 3 kişinin Tatvan ilçesine gelerek kendileriyle çalışmak istediklerini, bayiliği almaları halinde destek sağlayacaklarını iddia eden Aydın, 16 milyon TL harcayarak yeri aldıklarından bir buçuk yıl sonra kendilerine küçülmeye gidileceği gerekçesiyle kapatılacaklarının iletildiğini söyledi.

Ford Otosan tarafından küçülme kararının 2013-2016 yılları arasından alındığını, bayilik alma aşamasında bu kararın kendilerinden gizlendiğini belirten Aydın, iflas etmenin eşiğine getirildiklerini ifade etti.

Aydın, Ford Otosan'ın, ana sözleşmeden doğan haklarının verilmemesi için tek taraflı ikale protokolünü kendilerine imzalattıklarını, bunun da kanuna aykırı olduğunun altını çizdi.

Bayiliği aldıklarında 14 olan çalışan sayısını 50'ye çıkardıklarını, son sırada olan Tatvan bayiliğini bir yıllık gibi kısa bir sürede Türkiye'de 16'ncı sıraya yükselttiklerini dile getiren Aydın, istihdam ettikleri 50 işçinin işsiz kalacağını kaydetti.

"Tatvan'daki bayiliği almamızı Ford Otosan yetkilileri istedi"

Konuyla ilgili işçilerle basın açıklaması yapan Aydın "Tatvan Ford Aydınlar servisi olarak, 2016 yılının ikinci yarısında mülkiyetini alıp, burayı çalıştırmaya başladık. Burası bize 16 milyon TL'ye mal oldu. Ford Otosan'dan 3 kişilik heyet gelerek bizimle görüştü. Talip olan 5 firma içerisinde bizim uygun olduğumuzu ve almamız halinde yetki vereceklerini söylediler.  O dönem burası müşteri memnuniyeti ve performans açısından sıfır noktasındaydı. Buranın bakım onarım ve reklam için ödeyeceklerini vaat ettikleri meblağı da ödemediler. Bir buçuk yıl için servisimizi Türkiye'deki servisler içerisinde 16'ncı sıraya çıkardık. Büyük bir ciro oluşturduk." dedi.

"Alım aşamasında daha önce alınan küçülme kararı bizden gizlendi"

"2018 yılının başında Ford Otosan tarafından bize çekilen ihbarnameyle kapatılacağımız haber verildi." diyen Aydın, şunları söyledi:

"Bunu kabul etmeyeceğimizi kendilerine bildirdik. İstanbul'da genel müdürlükte toplantıya davet ettiler. Toplantıda bize 'ABD'li bir şirketle her servisin 5 yıllık bir geçmişi araştırarak oluşturacağımız karneyle 40 servisi kapatacağız.' dediler. Onlara 5 yıllık bir geçmişimizin olmadığını, 5 yılık bir karnemiz de oluşmaz dedik. Bize 'Haklısınız, ama Ford Otosan, siz burayı almadan önce almış olduğu karar üzere küçültme politikamızı uygulamak zorundayız.' dediler. Biz de onlara madem böyle bir kararınız vardı, bunu bize niçin söylemediniz? Bize söyleseydiniz burayı almaz, bu yatırımı yapmazdık, bir buçuk yıllık için bu kadar yatırım yapmazdık dedik. Bana gönderdikleri ikale protokolünü imzalamamı istediler. Ben kabul etmeyince bana 'Bu, bütün servislerin imzaladığı bir protokoldür. İmzalamak zorundasın. İmzalasan da imzalamasan da seni kapatma yetkimiz var. Sana yönetimde bir karar çıkartıp yardımcı olmak istiyoruz.' diyerek baskıyla imzalattılar. Benim emsalim olup, kapanma kararı içerisinde olduğu halde kapatılmayan servisler var." 

"Kapatılma kararımız hukuki değil"

Bir şirketin kapatılması için rekabet kurulu kararı gereği 5 yılının tamamlanması gerektiğinin altını çizen Aydın, henüz 5 yıllığını tamamlamadıklarını, hukuksuzluğun giderilmesini istedi.

Aydın "50 çalışanımızı işsiz bırakıyorsunuz, memlekete istihdamı engelliyorsunuz. Covid-19 salgını varken, bunca mücbir sebepler ortadayken, iş yerimi neden kapatıyorsunuz? Yetkimi neden elimden alıyorsunuz dedim onlara. En son holdingin CEO'su Sayın Levent Çakıroğlu ile görüşme yaptım. Durumu anlattım. Haklı olduğumuza, mağdur olduğumuza kanaat getirdi. Haklı olduğumuzu söyledi. Valinin, belediye başkanının, ticaret odası başkanının yazı yazdığını, milletvekillerinin aradığını, genel başkan yardımcılarının aradığını, TOBB başkanının aradığını, bu konuyu değerlendirip, bize bilgi vereceğini söyledi. Ama herhangi bir gelişme olmadı. Tekrar mektup yazdık, cevap alamadık. Holdingin önüne gittiğimizde bizi kabul etmediler. Ali Koç ile görüşmek için 2 ay İstanbul'da bekledik. Her gün görüşme talebimizi iletmemize rağmen bir gelişme olmadı." diye konuştu.

"Bizden talep edilen ve sunduğumuz teklifleri kabul etmediler"

Mağduriyetinin giderilmesini, 50 çalışanın işsiz kalmaması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da seslenen Aydın, iflasın eşiğinde olduklarını dile getirerek seslerinin duyulmasını istedi.

Son olarak kendilerinden istenen tekliflere karşılık 3 teklifi sunduklarını ve bu tekliflerin de kabul edilmediğinin altını çizen Aydın, "Kendilerine 3 teklif sunduk. Birincisi 5 yıllık bir süre vermelerini, borçlarımızı ödeyip, işçilerimizin tazminat haklarını verip, mağduriyetleri engelleyerek bayraklarını vermeyi istedik. İkinci teklifimizde yerimizin mülkiyetini tapusuyla birlikte size verelim, borçlarımızı da siz ödeyin şerefimizi kurtaralım dedik. Son teklifimizde ise zararımızın üçte birini karşılayın dedik. Buna da olumsuz cevap verdiler. Ali Koç Bey'in bizi kabul etmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çalışanlar işyerlerinin kapanmasını istemiyor

2015 yılından bu yana serviste çalıştığını, kendisi gibi onlarca arkadaşının mağdur olacağını belirten çalışanlardan Zeki Akay, çalıştıkları servisin kapanmasını istemediklerini, yetkililerin kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

10 nüfuslu bir aile olduğunu, şirketin kapanması halinde işsiz kalacağını, evine ekmek götüremeyecek duruma geleceklerini dile getiren çalışanlardan Abdurrahman Köse, Koç ailesine ve yetkililere seslerinin duyulması için çağrıda bulundu.

Eşiyle birlikte serviste çalıştıklarını belirten Müjgan Doğan ise şunları söyledi:

"Yaş itibariyle de yeni bir işe başlama gibi bir durumumuzun olduğunu düşünmüyorum. İşsiz kalırsak, 2 tane üniversite okuyan öğrencimiz var. Bu durumun yaşanması bizi ve çocuklarımızı mağdur edecek. Bölgesel olarak hizmet alanında sıkıntılar yaşanacak. Burada resmi kurum ve kuruluşların güvenlik araçlarını ve 112 araçlarının bakım ve onarımını yapıyoruz. Gece gündüz, kar kış, yağmur çamur demeden bu hizmeti sürdürüyoruz. Bu araçların bakım onarımı için il dışına gidecek olması hem devlete hem diğer kurumda çalışanlara bir külfet olacak. Geldiğimiz nokta bizi ve burada çalışan arkadaşlarımızı çok üzüyor." diye konuştu.

Ford Otosan'dan açıklama

İddialarla ilgili Ford Otosan'dan yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Ford Otosan olarak, 2018 yılında Türkiye genelinde yetkili servis ağımızı yeniden yapılandırma kararı aldık. Bu karar kapsamında, 2018 yılı Eylül ayında, Bitlis Tatvan'daki Tatvan Aydınlar Otomotiv Gıda San. Tic. Ltd. Şti. isimli yetkili servisimizin yetkisinin sonlandırılacağı bilgisi kendilerine resmi kanaldan 1 yıllık fesih ihbar süresi verilerek iletilmiştir. Bu sürenin tamamlanması öncesinde yetkili servisin talebi üzerine iyi niyet hükümleri ve yazılı mutabakatlar çerçevesinde firmaya 1 yıllık fesih süresine ilave olarak, işlerini uygun gördükleri şekilde düzenleyebilmeleri amacıyla 15,5 aylık ek bir süre daha verilmiştir. Bu süre sonu olan 2021 yılı başında da servisin yetkisi mutabakat kapsamında sonlandırılmıştır.

Fesih süreci ilgili sözleşme ve mevzuat hükümlerine uygun şekilde yürütülmüştür. Tatvan Ford Aydınlar Otomotiv Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin bahsi geçen iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca, işten çıkarmalarla ilgili şirketimizin herhangi bir yaptırımı, kararı ve sorumluluğu olmadığının da altını özellikle çizmek isteriz." denildi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir