• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...
BMGK’dan Erbil saldırısına kınama: Ciddi tehdit
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erbil’e yönelik füze saldırısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kınandı.

BM Irak Özel Temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, ülkedeki gerginlikleri alevlendirmeye yönelik bu tür pervasız girişimlerin, Irak’ın güvenliğine karşı ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi.

Hennis-Plasschaert, Bağdat ile Erbil arasında suçluları adalete teslim etmek için yakın işbirliği sergilenmesinin bu süreçte büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

IRAK’TA YAPILACAK SEÇİMLER DEĞERLENDİRİLDİ

Güvenlik Konseyi’nin Irak oturumunda ayrıca ülkede 10 Ekim'de yapılacak seçimlerle ilgili sürecin şeffaflığı ve güvenliği gibi konular değerlendirildi.

BM Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, Irak’ta Yüksek Seçim Komisyonu ile Bakanlar Kurulu'nun, daha önce belirtilen seçim tarihinden dört ay sonra, 10 Ekim' de seçim yapılmasına karar verdiğini belirtti.

Özel Temsilci Hennis-Plasschaert, daha fazla gecikmenin kabul edilemeyeceğini kaydederek, tüm tarafları derhal harekete geçmeye çağırdı.

Hennis-Plasschaert ülke meclisinin finansman yasasını kabul ettiğini, seçim sonuçlarını onaylayan Federal Yüksek Mahkeme yasasını tamamlamadığını hatırlattı.

“SEÇİMLER ŞEFFAF OLMALI”

Irak seçimlerinin şeffaf olması gerektiğini vurgulayan Hennis Plasschaert, Irak’ta yapılacak seçimlerin partiler, adaylar ve medya için özgür ve güvenli bir ortamın sağlanmasını gerektirdiğine işaret ederek, tüm parti ve yetkilileri korkusuz bir şekilde özgür seçimlerin yapılması için bir araya gelmeye ve kurallar konusunda uzlaşmaya davet etti.

Özel Temsilci Hennis Plasschaert, Güvenlik Konseyi üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, Irak hükümetinden seçimlerde gözlemci olarak yer alması konusunda davet aldığını, Iraklılar'ın kararlı desteği ve dayanışmasına güvenmeyi sürdüreceğini ifade etti.

BM Özel Temsilcisi Hennis Plasschaert, yapılacak seçimlerin Irak liderliğinde ve Iraklıların elinde olacağını belirterek, BM’nin taraf tutmayacağını söyledi.

“REFORMLAR SÜRATLE UYGULANMALI”

Hennis Plasschaert, Konsey üyelerine ülkenin genel ekonomik durumuyla ilgili de bilgi verdi. Irak Özel Temsilcisi, ülkedeki ekonomik zorluklar devam ederken, petrol gelirlerindeki son artışın Irak'ta likidite krizini hafiflettiğini belirtti.

Hennis Plasschaert, ülkenin petrol gelirlerindeki artışın, memur maaşları ve kamu hizmetlerine olumlu olarak yansıdığını ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir