• DOLAR 32.506
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2427.81
  • ...
Tutuklanan General Emri Veren Komutanı Açıkladı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
28 Şubat döneminde Sincan’da tankların yürütülmesi emrini veren komutanlar arasında yer aldığı belirtilen dönemin Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün , soruşturma kapsamında dün şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Radikal Gazetesi`nin iddiasına göre dönemin komutanlarını eleştiren İyigün, Sincan’da tankların yürütülmesi emrini dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı’nın verdiğini belirterek, “Bana ‘80 tank yürütün’ dediler. Emre rağmen sadece 20 tankın yürütülmesine karar verdim” diye konuştu.

Savcı Mustafa Bilgili’nin talimatı üzerine İstanbul ’da gözaltına alınıp Ankara ’ya getirilen İzzettin İyigün Savcı Bilgili’ye “Sayın Savcı, beni sabırla dinleyecekseniz, anlatacağım. 6 aydır ben bunun için hazırlandım” dedi. Savcı Bilgili’nin “Tankları yürütülmesi emrini siz mi verdiniz” sorusuna İyigün, “Emir dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Doğu Aktulga tarafından verildi. Güzergahı da onlar belirledi. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevir Bir’in de haberi vardı. Bana ‘80 tank yürütün’ dediler. Emre rağmen ben sadece 20 tankın yürütülmesine karar verdim. 80 tanık yürütülmesi çok büyük etki yaratırdı” cevabını verdi.

‘Hükümet’e karşı çalışmışlar’

İyigün, Batı Çalışma Grubu (BÇG) yapılanmasına ilişkin belgelerin sorulması üzerine “Ben bu belgeleri ilk defa burada görüyorum. Ancak belgelerden anlaşıldığı üzere BÇG’nin hükümete karşı bir faaliyet içinde olduğu anlaşılıyor” dedi.

‘Orgeneral yapılmadım’

BÇG yapısı içinde yer almadığını söyleyen İzzettin İyigün, dönemin komuta kademesini suçlayarak “Ben bunlardan farklı düşünürüm. Bunu bilirler, onun için orgeneral yapılmadım. Korgenerallik rütbesinde emekli edildim” diye konuştu. Akşam saatlerinde tutuklanan İyigün “ Türkiye Cumhuriyeti bir generalini daha kaybetti. Karara itiraz hakkım var ancak itiraz etmeyi düşünmüyorum” dedi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir