• DOLAR 32.595
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Bursalı öğrencilerden deprem tatbikatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Milli Eğitim Bakanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında 2010`da başlayan `Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi` kapsamında Bursa, Balıkesir, Bolu Sakarya, Çanakkale, Düzce, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova`da 80 pilot okulu kapsayan proje dahilinde Bursa`nın Yıldırım ilçesi Karapınar Ortaokulu`nda deprem tatbikatı yapıldı.

Sağlık Müdürlüğü, Yıldırım Belediyesi, Kızılay, Sivil Savunma Müdürlüğü ve Bursa itfaiyesinin de destek verdiği tatbikatta, senaryo gereği Marmara Denizinde 6,7 şiddetinde 30 saniye süreyle gerçekleşen, Bursa`da 8,0 şiddetinde hissedilen deprem sonrasında kurtarma operasyonları canlandırıldı.

Depremin oluşması ile öğrenciler ve tüm okul personeli oldukları yerde Çök-Kapan-Tutun pozisyonuna geçerek depremin bitmesini bekledi. Deprem sonrası sınıflardaki öğrenciler kafalarına kitap ve defterleri koyarak sınıflar tahliye edildi; dışarıda güvenli bir yere sıra olundu ve sınıf yoklamaları yapıldı. Ardından sınıflarda sıkışan öğrenciler Yıldırım Arama Kurtarma Ekibi`nce kurtarıldı. Sınıfa giren Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) de yaralı öğrencileri muayene etti ve dışarı çıkarak ilk kontrollerini yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Kurtarma Ekibi (AKOM), itfaiye aracıyla üst katlardan temsili öğrenci kurtarması gerçekleştirildi. Daha sonra da öğrenciler UMKE, AKOM, Yıldırım Belediyesi Afet ve Acil Durum merkezi ve Kızılay`ın kurduğu standları gezerek görevlilerden bilgi aldılar. Tatbikatın sonunda ise deprem sonrası yapılacak yemek dağıtımının provası olarak 600 öğrenciye yemek dağıtılması ile devam eden tatbikat değerlendirme toplantısı yapılması ile sona erdi.

JICA Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şevket Barca ve Yıldırım Belediyesi yetkililerinin hazır bulunduğu tatbikata vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi. (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir