• DOLAR 32.453
  • EURO 34.487
  • ALTIN 2467.603
  • ...
Hedef Sıfır Emisyonla Enerji Üretimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş, "Türkiye Elektrik Enerjisi Üretiminde Kömür Potansiyeli", başlıklı konuşmasında Türkiye`nin 14,1 milyar ton kömür rezervi olduğunu, bu rezervin yüzde 90.7`lik bölümünün linyit kömürü geri kalan kısmının ise taşkömürü olduğunu söyledi.
 
Hedef sıfır emisyonla üretim
Kömürle çalışan elektrik üretim santrallerinde sıfır emisyona yakın teknolojilerin kullanılmasını sağlamaya çalıştıklarını belirten Aktaş şöyle konuştu: "2012 yılında ihalesi yapılarak faaliyete geçirilmesi düşünülen Adana, Bursa ve Manisa`da üç alanımız var. Bu alanlarda 537 milyon ton kömür rezervi bulunuyor. Santrallerin kapasitesi toplam bin 320 MW, yıllık toplam elektrik üretim kapasitesi 8,6 milyar kWh, toplam yatırım oranı ise 3 buçuk milyar dolar özel sektör yatırımı yapılacak. Bu yatırımın karşılığında 336 Milyon TL gelir tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.
 
Anlaşma meclise gelecek
Enerji Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış ise bir soru üzerine Birleşik Arap Emirlikleri Elektrik Şirketi TAQA ile yapılan hükümetler arası anlaşmanın 1 buçuk ay içerisinde parlamentoda görüşüleceğini söyledi. Afşin - Elbistan bölgesinde kurulması planlanan santralin işletmesi için yüzde 65 TAQA, yüzde 35 EÜAŞ ortaklığında bir şirket kurulacağını aktaran Halil Alış, 12 milyar dolarlık yatırımla kurulacak santralin hayata geçmesiyle birlikte 2023 yılında Türkiye`nin 6 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçeceğini belirtti.
 
Lisanssız üretim sınırı 1 MW olacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Dairesi Başkanı Ahmet Ocak ise "Türkiye Elektrik Piyasasındaki Gelişmeler ve Değerlendirmeler" konulu sunumunda lisanssız elektrik üretim limitini 1 MW`a çıkarılacağını, bu düzenlemenin ise rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına olumlu katkı yapacağını söyledi.
 
Türkiye`nin en büyük enerji ve çevre konferansını düzenleyen Sektörel Fuarcılık, 24-25-26 Nisan 2013 tarihlerinde 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı`nı (ICCI 2013) İstanbul Fuar Merkezi`nde gerçekleştiriyor.
(M.Erkan Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir