• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
DSÖ'den Çin'e suçlama: Çin ilk Covid-19 vakalarına ait ham bilgileri vermedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Coronavirus'ün kaynağını araştırmak için Vuhan dahil Çin'in bazı bölgelerinde incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti, Çin'in, Covid-19 salgınının nasıl ve ne zaman yayılmaya başladığını belirlemelerine yardımcı olabilecek "ilk vakalara ait ham bilgileri vermediğini" belirtti.

DSÖ heyeti, Çinli yetkililerin Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde salgının erken safhasında tespit edilen 174 Covid-19 vakasına ilişkin verilerin kendileriyle paylaşılması taleplerini geri çevirdiğini söyledi.

Salgının Çin'de nasıl ve ne zaman yayılmaya başladığına dair analiz yapmalarına izin verecek bilgilerin paylaşılmadığını vurgulayan heyet, kendilerine sadece birkaç örnek gösterildiğini, ham verileri görmeden daha derin bir analiz yapamayacaklarını belirtti.

Çin’in verileri sunma konusundaki isteksizliği, çok sayıda ülke ve bilim insanı tarafından, Çin’in salgının kökenlerini araştırmaya yönelik yaklaşımında şeffaflık eksikliği olarak yorumlanıyor.

DSÖ'nün duyurusunun ardından ABD'den açıklama yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün, Çin'den gelen bulgularının iletilme şekli hakkında "derin endişeleri" olduğunu belirten Beyaz Saray, salgının ilk günlerine ait verileri kullanılabilir hale getirmesi için Çin'e çağrıda bulundu.

Dünya, Covid-19 salgınından ilk kez Çin'in 31 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının" ortaya çıktığını DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir