• DOLAR 32.526
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2450.872
  • ...
BATMAN - Dicle Kalkınma Ajansı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) uygulama desteğiyle yürütülen Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında kırsal kesimdeki çiftçilere, bilgilendirme ve projelendirme faaliyetlerinde teknik destek sağlayarak, 106 projenin hibe almasına katkı sağladı.
 
DİKA`dan yapılan açıklamada, Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı`nın (UNDP) uygulama desteği ile yürütülen proje ile kırsal yoksulluğu azaltma yolunda benimsenen ulusal stratejiye paralel olarak proje illerindeki (Diyarbakır, Batman ve Siirt) yoksul kırsal kesim insanının ekonomik ve sosyal statüsünün iyileştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.
 
Proje katkı hibeleri programı kapsamında Diyarbakır, Batman ve Siirt illerinde DBSKP uzmanları ve koordinatörleri tarafından hazırlanan Stratejik Yatırım Planlarının UNDP tarafından kabul edilmesinin ardından Batman`da sert kabuklu meyvelerin Hibe Programına alındığı belirtilen açıklamada, "Böylece proje kapsamında çiftçilere fidan, çevre ihata ve damla sulama sistemi kurulum desteği verilmesi öngörülmüştür" denildi.
 
Program koordinatörleri ile DİKA arasında yapılan görüşmeler sonucunda hem mevcut hibe programlarının etkinliğinin artırılması hem de bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalarda işbirliği yapılmasına karar verildiği dile getirilen açıklamada, "Bu kapsamda DİKA, Batman Ticaret ve Sanayi Odası ile Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında protokol imzalanmış, ardından Projenin etkinliğinin arttırılması amacıyla bilgilendirme faaliyetlerine katkı sağlanmıştır. Bununla beraber projelerin büyük bir kısmına teknik destek verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
 
Açıklamanın devamında, Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi (DBSKP ) kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü`ne 180 proje başvuru yapıldığı ifade edilerek, "Başvurusu kabul edilen projeler DBSKP Proje uzmanları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları tarafından değerlendirilmiş ve 106 proje başvurusu hibe kapsamında kabul edilmiştir" bilgisi verildi.
 
Projeler ile yaklaşık 1700 dekar alan sert kabuklu meyve (Fıstık, Ceviz, Badem) tarımsal faaliyetlere açılacağına değinilerek, "Proje ile çiftçilere fidan, çevre ihata ve sulama ekipmanları yüzde 50 hibe desteği ile verilecektir. Başarılı projelerin toplam bedeli 942 bin TL olup yarısı olan 471 bin TL hibe kapsamında desteklenecektir. Proje, kırsal alanda modern tarım uygulamaları ile katma değeri yüksek tarımsal faaliyetlerde bulunulmasına katkı sağlayacaktır. Proje desteği doğrudan çiftçilere verilerek tarımsal araziler suya kavuşturulacak ve modern sulama ekipmanları desteği ile üretimde verimlilik arttırılacaktır" denildi. (Veysi Demir - İLKHA)