• DOLAR 32.494
  • EURO 34.596
  • ALTIN 2476.937
  • ...
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan S-400 açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, TRT Haber'de katıldığı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin Osman Kavala hakkında açıklamalarına değinen Kalın, ABD'nin bu yargı sürecine saygı göstermesi gerektiğini vurguladı. Kalın, "Devam eden bir süreç var. Dışişleri Bakanlığımız buna gerekli cevabı verdi." dedi.

Biden yönetiminin, Türkiye'yle yeni adımlar atacaklarını söylediğini hatırlatan Kalın, "İlk teması geçen hafta ben yaptım ABD tarafıyla. Ortak hareket edebileceğimiz konuları konuştuk. S-400 ve F-35 konularını, FETÖ ve PYD/YPG desteğini de görüştük. CAATSA yaptırımlarını da ele aldık. Bunlar ABD ile ilişkilerimizi geriyor. Bu konular Obama döneminde başladı, Trump döneminde devam etti. Türkiye ile ilişkilerini önemsediklerini görüyoruz. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile önümüzdeki günlerde yine görüşmelerimiz olacak." diye konuştu.

Kalın, ABD'nin Suriye'de PYD/YPG ve FETÖ'ye desteğinin bitmesi gerektiğini kaydetti.

S-400'ler

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'lere karşı ABD yaptırımlarına tepki gösteren Kalın, "S-400 kararı bir gecede alınmadı. Biz bunu ABD'li mevkidaşlarımıza anlattık. Bizim S-400 anlaşmasını imzalamamız CAATSA yaptırımlarından yaklaşık 4 ay öncedir. Hukuki açıdan bakılırsa söyledikleri tutarsız oluyor. ABD tarafı bu konuda şimdiye dek herhangi bir müzakereye girmeyeceklerini söyledi. Stratejik fotoğrafı doğru bir presvektifle okuduğumuzda bir mesafe alacağımızı düşünüyoruz. 'Neden Rusya ile böyle bir anlaşma yapıyorsunuz' meselesine dönüştü. Rusya bizim coğrafyamızın önemli bir aktörü. Nasıl ilişki kurduğunuz önemli. Çözüm yollarımızı önererek müzakere halinde olacağız. Önümüzdeki günlerde iki ülkenin dışişleri bakanları görüşecek. Önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanımızın Biden ile bir görüşmesi olabilir." şeklinde konuştu.

Yunanistan ile ilişkiler

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'in, geçtiğimiz günlerde Türkiye hakkındaki açıklamalarının tahrik edici olduğuna vurgu yapan Kalın, dünkü açıklamalarının ise daha yapıcı olduğunu söyledi.

Türkiye askerinin Kıbrıs'ta barışın garantörü olarak orada olduğunu belirten Kalın, garantör ülke olarak orada olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kalın, AB'ye tam üyelik fikirlerinden vazgeçmediklerini dile getirdi

Olası Sincar operasyonu hakkında Kalın, kendi topraklarına dönük terör saldırılarını ortadan kaldırmak için gerekli her şeyi yapacaklarını ifade etti.

Kalın, "Irak makamlarıyla istişarelerle operasyonlar değerlendirilecek ve gerekli adımlar atılır. TSK buna yönelik gerekli adımları atıyor. Irak'ın toprak bütünlüğü ve Türkiye için olası durumlar yaşanabilir." diye ekledi.

Libya'daki geçici yönetimi tebrik eden Kalın, "Memnuniyet verici bir tablo görünüyor. Geçici hükümetin çalışmalarına destek olmaya devam edeceğiz. Bazı yapısal sorunlar, kırılgan bir yapı var Libya'da. 2 yıldır yoğun çatışmaların yaşandığı ülkede bazı hizmetlerin yapılması gerekiyor. Halkın da beklentisi bu yönde. İmkan ve kaynakları iyi kullanabilirlerse yakın refah seviyeleri yükselebilir. Libya meselesinde Türkiye'siz çözüm olmadığı net şekilde anlaşıldı." değerlendirmesinde bulundu.

"Yamalı bohça gibi bir anayasamız var"

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Kalın, şöyle konuştu:

"1950'den beri bu güne kadar eksiklerimizden birisi sivil bir anayasa yazamamış olmamız. Maalesef yamalı bohça gibi bir anayasamız var ne yazık ki. Gerçekten sivil bir anayasaya ihtiyaç var. Cumhurbaşkanımız bütün siyasileri davet etti. Hatta bütün vatandaşlarımızı davet etti. Bu hepimizin olacak, milletin anayasası olacak.

Temel değerlerimizi, Anadolu'nun ruhunu ve kalbini yansıtan bir anayasa olacak. Umarım muhalefet partileri de Cumhurbaşkanımızın bu çağrılarına cevap verirler. Türkiye'yi büyüttük ama daha yapacak çok işimiz var. 2023 sonrasına daha çok güzel işlerimiz var. O anayasa gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miraslardan birisi olacak." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir