• DOLAR 32.528
  • EURO 34.751
  • ALTIN 2491.359
  • ...
SON DAKİKA
Hak arayışında olan Doğu Türkistanlılar kaldıkları evde hapis edildiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Komünist Çin rejimi tarafından baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan toplama kampı mağdurlarının yakınları, Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde başlattıkları eylem polis tarafından engellendi.

Yakınları için eylem yapmalarına izin verilmeyen Doğu Türkistanlılar, bugün kaldıkları evden de çıkmalarına izin verilmedi.

70 yıldır komünist Çin zulmü altında inleyen Doğu Türkistan 'da acı dinmiyor. Ailelerin parçalandığı, milyonlarca insanın toplama kamplarında ve cezaevlerinde tutulduğu, İslam'ı hatırlatan her türlü ibadet ve sembolün yasak olduğu Doğu Türkistan'dan kaçarak Türkiye'ye yerleşen Doğu Türkistanlı Müslümanlar, memleketlerinde kalan ve haber alamadıkları yakınlarına kavuşmak istiyor.

Büyükelçilik önünde yaklaşık bir hafta nöbet tutan aileler, 10 Şubat günü itibariyle nöbetleri engellendi. Uygur Müslümanlar bugün ise kaldıkları evden dışarı çıkmalarına izin verilmedi.

“Çin Büyükelçiliğinin önünden uzaklaştırıldık”

Konuyla ilgili kaldıkları evden Doğu Türkistanlı aileler adına açıklama yapan Ezmet Muhammet, “Bugün 11 Şubat 2021 kamp mağdurları olarak Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde aile nöbetimize devam etme ve Çin’den ailemizi serbest bırakmalarını istemek için gelmiştik. Ancak dünden itibaren aile nöbetimize devam etmemiz engellendi. Çin Büyükelçiliğinin önünden uzaklaştırıldık. Dünden beri kaldığımız apartmanın önünde polisler 24 saat bekliyor.” şeklinde belirtti. 

“Şimdi ev hapsinde tutuluyoruz”

Dışarı çıkmalarının engellendiğini belirten Muhammet, “Dışarı çıkma nedenimiz şu birkaç gün önceki polisin sert müdahalesinde eli sakatlanmış arkadaşımızı hastaneye götürecektik. Ayrıca Ankara Valiliğine gidip eylem için resmi dilekçemizi verecektik. Konuyla ilgili birkaç görüşmemiz olacaktı. Ancak biz araçlarımıza binip çıkmak isterken polis bizi engelledi. Dışarı çıkmamıza müsaade etmedi. Şimdi ev hapsinde tutuluyoruz. Evimizden dışarıya adım atmamız bile yasaklanıyor. Bunun hangi hak hangi hukuk gerekçesiyle yapıldığından çok şaşırıyoruz. Türkiye gibi bir ülkede böyle bir kanunsuzluğun yapılması bizim çok zorumuza gidiyor. Biz yetkililerden buna bir çözüm bekliyoruz.” dedi. (İLKHA) 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir