• DOLAR 32.418
  • EURO 35.447
  • ALTIN 2326.681
  • ...
Camiler her zaman açık kalacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK- Diyanet İşleri Başkanlığı Prof. Dr. Mehmet Görmez`in "Birlik ve beraberlik mekânları olan camilerin, asli fonksiyonunu icra edebilmesi için bütün camilerin açık kalacağına" ilişkin talimatının ardından beklenen camiler genelgesi yayımlandı. Diyanet işleri başkanlığı sitesinden yapılan açıklamada camilerin artık her zaman açık olacağı belirtildi.
 
"Camiler öteden beri kırık gönüllerin onarıldığı mekânlar olarak, kapılarını etnik kökeni, siyasi görüşü, mezhebi, meşrebi ve dili ne olursa olsun herkese açmıştır" denilen genelgede namaz vakitleri dışında da vatandaşların dini taleplerine cevap verilebilecek şekilde açık tutulmasının önemli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi.
 
6 Mart itibariyle yürürlüğe giren genelgeye göre ülke genelindeki bütün camiler sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacak.
 
Camilerdeki kadın ve çocuk mekânlarına ilişkin detayların da bulunduğu genelgede , Sabah namazı buluşmaları uygulamasına devam edilecektir. Daha önce il ve ilçelerde haftada bir gün, merkezi bir camide uygulamaya konulan sabah namazı buluşmaları bundan böyle mahalli şartlar ve cemaatin katılımı da dikkate alınarak her camide tatbik edilecektir. Camiler gün boyunca açık tutulacak ve cami çalışma programı uygulanacaktır.
 
Camilerde müftülükçe hazırlanacak program çerçevesinde; görevlilerin namaz vakitleri dışında din hizmeti ve isteyenlere yaygın din eğitimi sunmak üzere hazır bulunacakları belirtilen genelgede, " Her cami için haftalık bir program hazırlanacak ve bu program cami ilan panolarına asılacak, ayrıca Cuma günleri vaaz ve hutbenin sonunda vatandaşlarımıza duyurularak programlara katılmaları teşvik edilecektir."denildi.
 
Cami ve çevresinin manevi dokusuna yakışmayan ve estetiğini bozan her türlü yapılanmadan uzak kalınacağı belirtilen genelgede, " Alışveriş merkezleri ile yol güzergâhındaki camilerin müftülük tarafından ibadete elverişli olup-olmadıkları konusunda denetim ve kontroller yapılarak ibadete uygun olmayanlarının ibadete hazır hale getirilmesi sağlanacaktır." ifadelerine yer verildi.
 
Fiziki alt yapısı müsait olan camilerde çocukların ve gençlerin gelip zamanlarını değerlendirebilecekleri, kitap okuyup ev ödevi ve araştırma yapabilecekleri okuma salonlarının oluşturulacağı belirtilen genelgede, " Camilerin, abdest alma yerlerinin ve WC`lerin engelli vatandaşlarımızın erişimine uygun hale getirilmesi sağlanacaktır." denildi. (M.Sait Adiyaman- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir