• DOLAR 32.507
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2490.812
  • ...
Tarihi Camide Tarihi Değişiklik!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İstanbul`un önemli tarihi mekanlarından Sultanahmet Camii `ni ziyaret eden turistlerin, manevi ortama uygun kıyafetle camiye girme konusundaki çalışmalar tamamlanmak üzere. Turistler, girişe konulacak kıyafetleri giyerek camiye girecek. Tasarım konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten cami imamı İshak Kızılaslan, tek parça ve önden fermuarlı kıyafete kadınlar için şal ekleneceğini söyledi. Kızılaslan ayrıca, akustiği bozulan caminin ses düzeninin Kabe`nin ses sistemini yapan firma tarafından yenileneceğini belirtti.

TEK PARÇA ÖNDEN FERMUARLI GİYSİ

Kış aylarında günde yaklaşık 10 bin, yazın ise yaklaşık 40 bin ziyaretçiyi ağırlayan Sultanahmet Camii’nin imamı İshak Kızılaslan, tarihi camide yapılacak yenilikler hakkında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuştu. Özellikle yabancı turistlerin cami içindeki manevi ortama uygun bir kıyafet giymeleri konusunda çalışma yapıldığını söyleyen İshak Kızılaslan, çalışmanın Kültür Turizm İl Müdürlüğü, müftülük, belediye, cami görevlileri ve diğer ilgili yerlerin katılımıyla bir konsensüs halinde yürütüldüğünü anlattı. Çalışma sırasında onlarca tasarımın denendiğini ve kıyafet konusunda sona yaklaşıldığını anlatan Kızılaslan, tek parça ve önden fermuarlı, kadın kıyafetinde ayrıca şal eklemesi de olan, rahat ve kullanışlı bir kıyafet hazırlandığını dile getirdi. Kızılaslan ayrıca, tasarımın onlarca model arasından titizlikle eleme yapılarak ortaya çıktığını belirtti.

KİLİSEYE GİRERKEN DE BELLİ KURALLAR VAR

Bu arada, camiye gelen turistler de kıyafet konusunda uyarıları dikkate alıyor. Almanya`dan gelen bir turist, cami çevresindeki uyarılarla kıyafetini kurallara göre belirlediğini söyledi. Kendi ülkesinde de kiliseye giderken kıyafet konusunda kuralları dikkate aldıklarını belirten Alman turist, uygulamayı yadırgamadığını ifade etti.

Öte yandan, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapılan tarihi caminin ses düzeni de yenileniyor. Mermer işlemeleri sayesinde özel bir akustiğe sahip caminin ses düzeni, depremler ve iç restorasyonlar nedeniyle zarar gördü. Günümüze kadar çeşitli ses sistemleri kullanılan camide, şimdilerde modern bir sistemin kurulması için özel bir çalışma yürütülüyor.

CUMA’DAN 2 SAAT ÖNCE TURİST ALINMAYACAK

Öte yandan, yeni uygulamalardan biri de Cuma günü gelen turistlere yönelik. Cuma saatinden iki saat önce camiye turistler alınmayacak. Turistler, Cuma namazı sonrasında yeniden camiye girebilecek.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir