• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
Filistinli gruplar seçim için anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Filistinli gruplar, seçimlerle ilgili anlaşmaya vardı. Buna göre 15 aranın ardından ilk kez Filistin’de seçimler yapılacak.

Gruplardan toplantı sonrası yayımlanan kapanış bildirisine göre, önce Yasama Konseyi seçimleri ve ardından devlet başkanlığı seçimleri yapılacak ve daha sonra da mümkün olan yerlerde seçimlerle, mümkün olmayan yerlerde ise mutabakatla Ulusal Konsey oluşumu tamamlanacak.

Bildiride, seçimlerin Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yapılacağı belirtildi. Bu üç bölgeden yargıçların mutabakatıyla Seçim mahkemesi oluşturulacağı açıklandı.

Anlaşmaya göre, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli grupların tamamının siyasi faaliyet hakları teminat altına alınacak. Vatandaşların herhangi bir siyasi grubun düşüncesini benimsemesinden dolayı takibine son verilecek. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki güvenlik güçlerinin tarafsızlığı ve herhangi bir tarafı desteklememesi teminat altına alınacak. Resmi yayın organlarında seçime katılan tüm gruplara eşit fırsat tanınacak.

Siyonist işgal rejimi tarafından tutuklanan milletvekillerinin dosyasıyla ilgilenmesi için yeni Yasama Konseyine bir tavsiye sunulacak.

Kudüs'te adaylık ve seçilme de dahil olmak üzere tüm yönleriyle seçimlerin yapılmasını sağlamak için gerekli mekanizmalar tesis edilecek.

HAMAS: SEÇİMLER MÜKEMMEL BİR SİYASİ SAVAŞTIR

Hamas'ın Filistin parlamentosundaki Değişim ve Islah Bloku üyesi Milletvekili Hasan Yusuf, yakın zamanda yapılması kararlaştırılan Filistin yerel seçimlerinin, Filistin’in iç meselelerini düzene sokmak ve önceliklerin belirlenip işgal rejiminin yayılmacı planlarına karşı mücadele etmeye odaklanmak bakımından siyasi savaş niteliğinde olduğunu belirtti.

İSLAMİ CİHAD SEÇİMLERE KATILMAYACAĞINI AÇIKLADI

Öte yandan İslami Cihad Hareketi, Kahire'de toplanmalarının ardından yaptığı yazılı bir açıklama ile "Filistin Kurtuluş Örgütü" ile işgal rejimi arasında 1993 yılında imzalanan ve Filistin halkının haklarını heder eden Oslo Anlaşması kapsamında olması sebebiyle gelecek seçimlere katılmayacaklarını ilan etti.

Hareket tarafından yapılan açıklamada, "Ulusal birliğe dair doğru yaklaşımın, halkın kararlılığını güçlendiren ve direnişini koruyan bir siyasi program üzerinde anlaşmak olduğuna inanıyoruz." ifadeleri yer aldı.

FİLİSTİN'DE 15 YIL SONRA İLK SEÇİM

Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, 20 Ocak'ta, Fetih Hareketi'nin seçimlerdeki adayının Mahmud Abbas olacağını duyurmuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir