• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Bugün Türkiye’de vatandaşın en önemli gündem maddelerinden birisi önlenemeyen fahiş fiyat artışları… Tamam, zamlara anlam verme adına şunlar oldu doğru: dünyada salgın nedeniyle emtia fiyatları arttı, bir dönem döviz aldı başını gitti, ayçiçeği gibi ürünlerde dışa bağımlılık nedeniyle hammadde fiyatları arttı, Merkez Bankası faizleri artırdı dolayısıyla piyasalar bu artışı ülke sanki bir kriz eşiğindeymiş gibi olumsuz algıladı, üstüne devlette çeşitli kalemlerde zamlar yaptı ve vergileri artırdı. Evet, tüm bu tahrik edici etkenler nedeniyle bir zam fırtınası başladı ve aylardır hız kesmeden devam etti.

DÖRT KOLDAN TAKİP, DENETİM VE CEZALANDIRMAYA RAĞMEN BİR TÜRLÜ ZAMLAR DURDURULAMIYOR

Fakat bu zam yağmurunun da bir insaf sınırı var. Yukarıda sıraladığımız sebepler doğru zamları tetikliyor, tamam da zaten yeteri kadar hatta haddinden fazla “fahiş” bir şekilde zamlar yapıldı… Peki, şimdi ne var? Ne var da hala zamlar devam ediyor! Gıda da dışa bağımlı değiliz, döviz fiyatları yerlerde sürünüyor, ithal edilen gıda hammaddelerinde vergiler düşürüldü, Merkez Bankası nihayet son toplantısında faizlere dokunmadı… Yani daha ne olsun. Yetmedi; Ticaret Bakanlığı, Gıda Kurulu, rekabet Kurumu, MASAK dört koldan takip, denetim ve cezalandırmaya da gitti. Ama olmuyor bir türlü zamlar durdurulamıyor…

ZAM YAPAMAYAN FIRSATÇILAR DA ÜRÜNLERİN GRAMLARINDAN FARE GİBİ KEMİRMEYE BAŞLADILAR

Zam fırsatçıları son zamanlarda ürünlerin gramlarından fare gibi kemirmeye başladılar. Halbuki cezası da çok yüksek; gramajı yazmayan firmalara 114 bin TL ceza kesiliyor! Fakat söz konusu cezalar çerez parası kalıyor. Ayrıca gramaj pakete yazıldıysa ceza da alınmıyor. İçine konulan ürün düşürülüp gizli zamma devam ediliyor. Bu nasıl bir yağma ve talan mantığıdır…

ZAM FURYASI GRAMAJ HİLESİNDE OLDUĞU GİBİ MUTASYONA UĞRAYARAK DA OLSA DEVAM EDİYOR

Son günlerde Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK)’i ziyaretini olumlu bulmuştuk. Çünkü bugüne kadar ki başkanlardan böyle bir ziyaret yapan olmadı hatta TESK ziyareti bir ilkti. Ziyaretler sonrası TOBB ve TESK’in Başkanları ziyaretlerin amacının “enflasyonu kontrol altına almak” ve fiyat istikrarı” başlıklarında özetlenebileceğini ifade ettiler.

Daha sonra ekonomistlere yaptığı açıklamada da Ağbal, kalıcı fiyat istikrarını sağlamanın en önemli ve vazgeçilmez görevleri olduğunu belirterek, attıkları ve atacakları adımlarla bu amaca hizmet edecek para politikası çerçevelerini kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.

Şimdi görüntü güzel bir çaba da var ama sonuç niye yok? Şu bir gerçek nihayet ülkenin ekonomi yönetimi ile ilgili tüm kurumlarında bir çaba, bir gayret ve bir hareketlilik var. Ama sonuç… Sonuç önemli. Ne yazık ki sonuç olarak zam furyası gramaj hilesinde olduğu gibi mutasyona uğrayarak da olsa devam ediyor.

“BANA MASAL ANLATMA!”

Benzeri bir durum Rusya’da da yaşandı; gerçi kısmen de olsa hala yaşanıyor… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümet yetkilileri ile gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’da son dönemde şeker, ayçiçeği yağı ve sebze gibi temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarını değerlendirmiş ve “Şeker fiyatları ise yüzde 71 arttı. İnsanlar temel gıdaya harcayacak paraları olmadığı için kendilerini sınırlandırıyorlar. Yetkililer ne yapıyor? Bu durum bir şaka değil, derhal adım atılması gerekiyor” demişti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov’un “durumu takip ediyoruz” sözlerine de sert tepki gösteren Putin, “Şeker fiyatları aylardır artıyor, 'takip ediyoruz' diyorsunuz. İşsizliğin arttığı, gelirlerin düştüğü koşullarda, temel ürünler pahalı hale geliyor. Siz de bana masal anlatıyorsunuz. Bu konularda yine toplantılar mı yapacaksınız, ne yapacaksınız?” şeklinde bir çıkış yapmıştı. Sonraki günlerde fiyatlarda indirimler görülmeye başlanmıştı.

Amacım Rusya ile bir kıyas yapmak değil çıkış çok önemli yani ortada zammı haklı gösterecek hiçbir sebep yok iken hala zam yapılıyorsa vatandaş bir sürü bol vaatli demeçlere karşı diyor ki:” Sonuç önemli, sonuç olarak zamlar devam ediyor bana masal anlatma!” Bu “fahişlikleri” yapanları bul ve kes caydırıcı cezasını bakalım bir daha yapabiliyor mu?