• DOLAR 32.55
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2428.836
  • ...
Halk mevcut anayasanın değişmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

​1982 Anayasası, gerek hazırlanma yöntemi ve gerekse de içerik bakımından halkın kabul etmediği bir anayasa olsa da bu konuda yıllardır bir adım atılmaması dikkat çekiyor. Türkiye tarihinde kara bir leke olarak yer alan kanlı 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 40 sene geçmesine rağmen Türkiye’nin halen darbe yasalarıyla yönetilmesini artık halk kabul etmiyor.

Türkiye’de yaşayan tüm kesimlerin ihtiyacını giderecek yeni anayasa için artık somut adım atılmasını isteyen halk, artık halkın özgürlüğünü sağlayacak, insan hak ve hürriyetlerini koruyacak bir sivil yeni bir anayasa istiyor.

 

Yapılması planlanan anayasa için çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesini isteyen Gaziantep halkı, anayasa çalışmalarında toplumun tüm kesimlerinin görüşünün alınmasını, sivil irade ile oluşturulacak yeni anayasanın, toplumdaki tüm etnik, dini, mezhebi ve kültürel farklılıklara da eşit mesafede olması gerektiğini belirtiyor.

Mevcut anayasanın askeri darbe ürünü olduğunu hatırlatan halk, 1982 Anayasası’nın değişmesi için daha somut adımların atılmasını istiyor.

 “Mevcut anayasanın değiştirilmesi ülkemiz için önemlidir”

Yaklaşık 40 yıldır yürürlükte olan 1982 askeri darbe anayasasının değiştirilmesini desteklerini belirten Mehmet Nuri İyiboz, “Eski anayasa şu an çok iyi değil. Yeni yapılacak anayasa milletimiz ve devletimiz için çok iyi olacak. Zaten mevcut anayasanın değiştirilmesini yıllardır bekliyorduk. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın bu adımı atmasına çok sevindik. Mevcut anayasa askeri darbe anayasasıdır. Darbe anayasaları da 15 Temmuz darbe girişiminde olduğu gibi darbelere neden oluyor. Sivil bir anayasa yoktur. Bu anayasanın değiştirilmesi ülkemiz için önemlidir.” dedi.

“Mevcut anayasamız artık miladını tamamlamıştır”

Herkesi kucaklayan, herkese sevgi ve saygı ile yaklaşan, herkese adaleti eşit şekilde sağlayan yeni sivil bir anayasanın yapılmasının elzem olduğunu ifade eden Metin Öztürk, “Çünkü mevcut anayasamız artık miladını tamamlamıştır. Güzel bir anayasa yapılmalıdır. İnsan hak ve hukuklarını, insanların evrenselliğini öne alan ‘önce insan’ diyerek yeni bana yapılırsa çok memnun oluruz. Gerçekten bu anayasaya ihtiyacımız var. Askeri darbelerle yapılan anayasaları da gördük. Çocukken tanklar sokaklarda geziyordu. Daha güzel, daha şeffaf ve daha yaşanabilir bir anayasa yapılırsa herkese saygı ve sevgilerimi sunarım. Bu ülke bizim ve hepimiz bir anda bedenimizi topun altına koyacağız, ‘bu ülke bizim diyeceğiz’ gelin güzel yaşanabilir bir anayasa yapalım.” çağrısında bulundu.

“Mevcut anayasanın değişmesi lazım”

1982 anayasasının bir darbe anayasası olduğunu ve bu millete hiçbir faydasının dokunmadığına dikkat çeken Sakıp Özbal da, “Mevcut anayasa değiştirilirse inşallah çok iyi olur. Çünkü geçmişteki yapılan tüm anayasaların hiçbiri özellikle bizleri tatmin etmiyor. Onun için yeni anayasayı bekliyoruz. 1982 Anayasası darbe anayasasıdır. Kenan Evren döneminde hazırlanmış bir anayasadır. Bu anayasanın temizlenmesi, hayatımızdan silinip atılması lazım. Mutlaka yeni anayasa yapılmalıdır. Yeni anayasanın mazlumun ezilmediği, haklının haklı olduğu bir anayasa olması lazım. Fakat günümüzde mazlumların hepsi eziliyor. Mevcut anayasanın karşılığını göremiyoruz. Bundan dolayı da anayasanın değişmesi lazım.” şeklinde konuştu.

“Yeni anayasanın da yapılmasını istiyorum”

Türkiye’deki mevcut yasalarda Batı izlerinin olduğuna işarete eden İsmail Bey de şunları söyledi:

“Dünya yeni ve çağdaş bir döneme ulaşıyor. Eski taş devri yöntemi ile hareket edilmemesi lazım. Şu anki yöntem ile hareket edilmesi lazım. İnsanların fikir ve görüşlerini özgür bir şekilde dile getirmesi lazım. Yeni anayasanın da yapılmasını istiyorum ve destekliyorum. Herkesin birbirinin görüşüne saygı göstermesi lazım.”

“Herkese hak ve özgürlükleri eşit verilmelidir”

1982 anayasanın değişmesi gerektiğini belirten Muzaffer Kılınç da bunun bir ihtiyaç olduğunu ve yeni anayasanın halkın özgürlüğünü sağlayacak, insan hak ve hürriyetlerini koruyacak bir anayasa olmasını istediklerini belirterek, “Yeni anayasa herkesin hakkını aldığı bir düzen olmasını istiyoruz. Herkese eşit bir şekilde verilsin. Herkes hakkıyla yaşasın. İnşallah Türkiye’mizde yeni bir anayasa ile herkesin hak ve özgürlükleri verilir.” temennisinde bulundu.

“Yeni anayasa sivil olmalıdır”

Türkiye’nin yıllardır askeri darbelerin ardından hazırlanan anayasalarla yönetildiğini hatırlatan Hasip Aktaş ise, “Tabi sivil bir anayasaya ihtiyaç vardır. Yeni, sivil, demokratik, insan haklarını ve özgürlüğü barındıracak bir anayasa olmalıdır. Tabandan tavana kadar toplumun her kesiminin görüşü alınarak yeni bir anayasa hazırlanmalıdır. Sivil bir anayasa istiyoruz. Yapılacak anayasanın da herkesin hakkına ve hukukuna uygun bir anayasa olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“Yeni anayasa adalet ve özgürlükleri kapsamalıdır”

Darbe anayasası ile yönetilmek istemediklerini belirten İbrahim Ünalan da, “Herkesin rahat bir şekilde kendini ifade edebileceği, özgürlükler açısından baktığımızda ise yarar sağlayacak maddeleri içinde barındırmalıdır. Baskıdan ve otoriteden ziyade, rahatı ve insan konforunu temel alan bir yaklaşım benimsenmelidir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Sadece hayat şartlarımı düşünüyorum”

Yıllardır işsiz olduğunu ve tek gündeminin ailesinin geçimini sağlayabilecek bir işte çalışmak olduğunu ifade eden Nedim Bey de, “Anayasadan, siyasetçilerden ve toplumun diğer tüm unsurlarından hiçbir beklentim yok. Çünkü yaşadıklarımız ve benim yaşadıklarım, beni artık hayatta bir beklenti içerisine girmemeye sevk etti. Bundan dolayı anayasanın içeriği, nasıl yapılacağı ya da geçmişteki yapılan tüm anayasalara nazaran neleri kapsayacağı ile çok da ilgilenmiyorum.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir