• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
Haram mallar elden nasıl çıkartılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Haram mallar elden nasıl çıkartılır?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi:

"Haram olan her türlü kazançtan uzak durmak Müslümanın şer'î sorumluluklarındandır. Zira haram yollarla elde edilen mallar ya başkasının hakkına girerek ya da aynî itibariyle haram sayılan malların satışıyla elde edilmiştir ki her ikisi de toplum içerisinde ifsat ve anarşinin yaygınlaşmasına vesile olmaktadır. Ebu Humeyd Es Sâidî şöyle der; 'Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) 'Dünyadaki (rızık) talebinizi güzel yapınız! Şüphesiz herkes kendisi için yaratılan şeyi kolay elde edecektir!' buyurdu (İbn Mâce, Hâkim, Beyhakî).'

İçki, uyuşturucu ve kumar gibi haram yollardan elde edilen mallar, muhtaç olan kişilere veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkartılır. Başkasının hakkına girerek elde edilen mallar ise sahibine iade edilmelidir. Olur da sahibi bulunamazsa mirasçıları araştırılır ve kendilerine teslim edilir. Yakın akrabalarına ulaşılamazsa o kişi adına hayır ve hasenat yapılır.

İbn Kayyim el-Cevzî der ki; 'Bir kimse haksız yere başkasının malını alır da sonrasında bundan kurtulmak isterse ve çeşitli sebeplerden dolayı bunu sahibine iade edemezse; varsa, o kişinin borcunu öder. Yoksa mirasçılarına verir. O da yoksa onun adına başkalarına sadaka verir (Zâdu'l Meâd V, 690)." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir