• DOLAR 32.607
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2426.09
  • ...
Yarın üç aylar başlıyor, üç aylardan nasıl faydalanmalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olan mübarek Ramazan ayının habercisi olan üç aylar 13 Şubat tarihinde başlıyor. 18 Şubat Perşembe günü ise Regaip Gecesi ihya edilecek.

Coronavirus (Covid-19) salgını sebebiyle geçen sene camilerde idrak edilemeyen mübarek geceler ve ramazan ayı bu sene de maalesef salgın hastalığının gölgesinde geçecek.

Dünyanın tamamını etkisi altına alan salgın sürecinde idrak edilecek olan üç aylar ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan emekli imam Cemal Çınar, yardımlaşma ve dayanışma gibi insani değerleri ön plana çıkaran bu aylarda salgın sebebiyle ciddi oranda olumsuz etkilenen Suriye, Yemen, Afrika, Filistin ve Afganistan gibi ülkelerdeki insanların infak ve sadakalar ile sıkıntılarının giderilmesinin önemli olduğu vurguladı.

Çınar, "Birkaç gün sonra idrak edeceğimiz üç aylara girmek üzereyiz. Kameri ayların 7, 8 ve 9'uncu aylarına (Recep, Şaban, Ramazan) üç aylar diyoruz. İslam kültür külliyatında bu ayların ayrı bir yeri vardır. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu aylara girdiğinde, 'Ya Rabbi Recep ve Şaban'ı bizlere bereketli kıl ve bizleri sıhhatle, afiyetle Ramazan'a ulaştır.' diye dua ediyordu. Bizler de duayı tekrarlayarak dua edelim. Dayanışmaya, yardımlaşmaya ve insani değerlerimize ivme kazandıran bu günlere, bu aylara aynı zamanda rahmet, bereket ayları da diyebiliyoruz. Bu aylarda tutulan oruçla kişinin kendi nefsini terbiye etmesi, kandil gecelerinde manevi atmosferin toplumsal bir yaygınlık yaşaması açısından önemlidir. Aynı zamanda o gecelerde verilen sadakanın ve infakın yaygın olması ile bizler bu aylara dayanışma ve yardımlaşma ayı da diyebiliriz. Kısacası dayanışma, yardımlaşma, rahmet, merhamet, şefkat ve acıma ayları olarak da tarif edebiliriz." dedi.

Bu sene üç ayların 13 Şubat'ta başlayacağını ve 18 Şubat'ta ise Regaip Kandili'nin idrak edileceğini hatırlatan Çınar, "Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) bu aylarla ilgili 'Recep Allah'ın, Şaban Ben'im Ramazan ayı ise ümmetime hediye edilmiş aydır.' diyor. Burada Resul-i Ekrem (Aleyhisselam) en kıymetli ayı, duaların en çok kabul edildiği ve ibadetlerin en makbul olduğu zamanı ümmetine ayırması ile ümmetini ne kadar çok sevdiğini ve ümmetine ne denli düşkün olduğunu da görmüş oluyoruz. Kandillerin insani ve ruhi bir temizlik, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma, şefkat ve merhamete dayalı dini duyarlılığın ivme kazandığı günler olması sebebiyle diğer günlerden farklı bir özelliğinin olduğunu görmekteyiz." diye konuştu.


"Topluca veremeyeceğimiz iftarları hayır kurumları üzerinden mazlum ülkelere ulaştırabiliriz"

Salgın sürecinde teravih namazları için camide yer bulamayan vatandaşların yağışlı ve soğuk havalarda namazlarını evlerinde cemaatle kılabileceğini dile getiren Çınar, "Her hususta olduğu gibi ibadetlerde de Allah'u Teâla bizlere zorluk çıkarmıyor. Yapabileceğimiz kadarını bizden talep ediyor. Dolayısıyla camilerde yer bulamayıp dışarıda havanın soğuk olması veya yağışlı olmasından dolayı sorun yaşayan halk evinde teravih namazını kılabilir. Eskisi gibi iftar davetleri olmasa da komşularla olan ilişkilerini ufak hediye ve sadakalarla toplumsal bağımızı muhafaza etmemiz lazım. Topluca vereceğimiz iftar ve sahur infaklarımızı yardıma muhtaç Suriye, Yemen, Afrika, Filistin ve Afganistan gibi İslam ülkelerinde hayır kurumları üzerinden bu şekilde iftarlar verilebilir. Namazları yer varsa camide, yer bulamazlar ise evlerinde aileleri ile birlikte cemaatle kılmalarını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Sıkıntılardan kurtulabilmek için Cenabı-ı Allah'a bol bol dua etmeliyiz"

Mübarek üç ayların salgın hastalıktan kurtulmak için fırsata dönüştürülerek bol bol dua edilmesine vesile kılınması gerektiğini hatırlatan Çınar, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Müslümanların içerisinde bulunduğu bu sıkıntılı günlerin giderilmesi için üç aylar, özelikle Ramazan ayı hususi olarak da Kadir Gecesi'nin bereketlerinden istifade edilecek günler olduğunu unutmayalım. Müslümanların ve bütün insanlığın ilişkilerini kısıtlayan ve onları esir alan bu salgından kurtulabilmemiz için Cenabı-ı Allah'a bol bol dua etmeyi tavsiye ediyoruz. Şimdiden alem-i İslam'ın üç aylarını tebrik ederim. Bu aylarda yapılacak olan ibadetlerin kabul olmasını, tövbe istiğfarların makbul ve günahlarımızın mağfur olmasını Cenab-ı Allah nasip eylesin. Alem-i İslam'ın uyanışına ve bütün insanlığın yardımlaşma ve dayanışma içerisine girmesine vesile eylesin. Allah Teala sıhhat ve afiyet içerisinde İslam aleminin sorun ve sıkıntılarının giderilmesine vesile eylesin. Yüce Allah Recep, Şaban ve Ramazan aylarının faziletinden ve bereketinden nasipdar eylesin inşallah." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir