• DOLAR 32.593
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2498.663
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Göreve gelir gelmez enflasyonu düşürme ve fiyat istikrarı adına iki PPK toplantısında politika faizini %17’ye kadar çıkaran ve bu nedenle de eleştirilerin hedefinde olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, TESK’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Merkez Bankası Başkanı tarafından ilk kez gerçekleştirilen bu ziyaret TESK’in tarihinde ilk olma özelliği taşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından enflasyonun vatandaşa olan etkilerinin en aza indirilmesi ve üretici ile tüketicinin rahatlatılması için “Türkiye'nin önceliği fiyat istikrarı'” şeklindeki açıklamanın ardından Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, TESK Genel Başkanı Bedevi Palandöken ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Konfederasyon binasında gerçekleştirilen ziyarette fiyat istikrarının sağlanması için ortak istişare mekanizmalarının kurulmasının önemine dikkat çekildi.

“DÖVİZ KURLARINDAKİ DÜŞÜŞ MALİYETLERE YANSITILMALI”

Esnaf ve sanatkârların yaşadığı sıkıntıların önüne geçmek için bir araya geldiklerini belirten Palandöken ziyaretin ardından şunları söyledi: “Bugünkü misafirimiz Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’dı. Esnaf ve zanaatkarın içinde bulunduğu sıkıntının, yüksek enflasyon altında ezilmesinin önüne geçip vatandaşın daha ucuza, daha kaliteli ürünlere ulaşabilmesi için bir sürü tedbir alınmıştı. Dolayısıyla bu da Merkez Bankası ile olan bir diyalog neticesinde fiyat istikrarının yüksek enflasyonda hem kazancın azaldığı hem piyasada hakimiyet noktasında olanların dolar, euronun yüksekliğinden bahsedip fiyatlarını yükseltenlerle ilgiliydi. Bugün dolarda ve euroda bir düşüş var. Maliyetlerdeki düşüşe yansıtmalarını talep ettik. Dolayısıyla bu talep halka daha ucuza daha kaliteli hizmeti sunma ile ilgiliydi. Fiyat istikrarının korunmasıyla ilgiliydi.”

“PİYASALARDA BİR RAHATLAMA HİSSEDİLECEK”

 Alınan tedbirler doğrultusunda piyasalarda rahatlamaların olacağını söyleyen Palandöken konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bundan sonraki ekonomik tedbirlerle birlikte tahmin ediyorum ki piyasalarda bir rahatlama hissedilecek. Üçüncü el dediğimiz fiyatların nereden kaynaklanıp, nasıl yükseldiğini, halkı tedirgin edecek noktaya geldiği tespit edilme noktasında da belirli mesafe aşıldı. Merkez Bankası bu işlerle ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla daha önce açıkladığı üzere bir toplantı gerçekleştirmiş oldu. Biz de bu yapılan çalışmada yüksek enflasyondan rahatsız olduğumuzu ifade etmiştik. Bu kurumlarla birlikte biz de piyasanın aktörü olarak fiyat düşürücü önlemlerin alınmasıyla ilgili çalışmaları başlattık.”

“FİYATLAR ETİKETLERE HEMEN YANSIYACAK”

Birçok üründe fiyat yükselişinin durduğunun altını çizen Palandöken, “Fiyat istikrarı unsurunu ortada bulunduran bütün argümanları karşılıklı konuştuk. Genel talebimiz hem halkımızın daha ucuza ürün yemesi hem de esnafımızın bu yüksek enflasyon karşısında büyümenin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili taleplerimizi sunduk. Fiyatlar etikete hemen yansıyacak. Birçok kalemde yükselme durduğu gibi fiyatlarda geriye çekildi. Enflasyon rakamı tahmin ediyorum ki yılsonunda yüzde 14 buçuk tahmin ediliyor. Tek rakamlara düşebilineceğini, bu politikanın, Merkez Bankası’nın duruşunun dengeleyici olup tek haneli ve önümüzdeki yıldan itibaren enflasyonu kademeli olarak düşecek” diye konuştu.