• DOLAR 32.379
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2325.951
  • ...
Virüslere karşı 'akıllı giysi' üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Koronavirüse ( Covid-19) karşı koruması için maske kullanımı tüm dünyada bir numaralı kural haline gelirken, kimi girişimciler de virüslere karşı dayanıklı 'akıllı giysi' üretti. 

Gazete Oksijen'de konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Elif Ergu Demiral, Esen Tümer Girit isimli bir yatırımcının yapay zeka ve biyomedikal alanında çalışmalar yürüterek virüse karşı koruyan bir formül geliştirdiğini belirtti. 

Bor hammadesi kullanılarak üretilen giysiyle ilgili Girit'in hem ABD'de hem de İstanbul'da birer şirket kurduğuna değinen Demiral, Girit'in akıllı giysi ile ilgili şu ifadelerini yazısına taşıdı:

"Türkiye, çevre dostu ve yer altı mirası dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip. Yeditepe Üniversitesi ve Infinitech firması iş birliğinde etken maddesi bor olan bir formül geliştirildi. Üretilen hijyenik ürünler veya yüzeyler etki mekanizmaları bakımından farklılık göstermekle beraber, canlılar üzerinde toksik veya alerjik etki göstermiyor. Geliştirilen antimikrobiyal ve antiviral yapı malzemeleri ve tekstil ürünlerinin çok farklı sektörlerde kullanılması mümkün. Sağlık, gıda, tarım, tekstil ve savunma sektörlerine önemli katkıları olacak..

Küf, maya ve bakteri gibi mikroorganizmalar ve viral ajanlar yaşam alanlarının bütün yüzeylerinde bulunabilir. Bu tür mikroorganizma ve ajanlardan bazıları, insanda enfeksiyon hastalıklarına ve hatta SARS, Covid gibi küresel ölçekli salgınlara neden olan patojenler. Epidemi ve pandemilerin dünyada kontrol altına alınabilmesi için günlük hayatımızda tükettiğimiz veya kullandığımız ürün ve yüzeylere antimikrobiyal ve antiviral özellikler kazandırılması gerekiyor.

Türkiye, ABD, Avrupa, Rusya ve Çin’de (patent) alındı. 

AR-GE çalışmaları kapsamında gizlilik anlaşması yaptığımız 21 farklı tekstil şirketi oldu. Endüstriyel denemelere başladık. İstanbul, Çorlu, Çerkezköy, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş ve Adana’da başta sağlık sektörü olmak üzere savunma sanayi, spor giyim, ev tekstili, günlük giyim, kurumsal giyim ve iç giyim alanlarında çalışmalarımızı başarıyla gerçekleştirdik."

Bu haberler de ilginizi çekebilir