• DOLAR 32.589
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.524
  • ...
HAMAS: Kahire görüşmeleri ulusal uzlaşı için bir dönüm noktasıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahire görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulunan Heniyye “Kahire diyaloğu, aylar önce başlayan, Fetih Hareketi ve tüm gruplarla birlikte çalıştığımız ve genel sekreterler toplantısı ile İstanbul anlaşmalarıyla devam eden bir sürecin sonucudur. Bununla birlikte Kahire diyaloğu, yer, zaman ve içerde ve dışardaki tüm Filistinlilerin katılım sağlayacağı nezih ve özgür seçimlerin düzenlenmesi başta olmak üzere diyalog görüşmelerinde ele alınacak gündem başlıkları itibariyle hayati ehemmiyet taşıyor.” dedi. 

Filistin özelinde sıcak gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Heniyye “Bizler HAMAS olarak, iç meselelerimizi düzene sokan; bölünmüşlüğü sonlandıran; ortaklık ilkesi, siyasi çoğulculuk ve halkımızın iradesine saygı duymaya dayalı bir siyasi sistem kuran, Filistin Ulusal Konseyi seçimleri aracılığıyla halihazırda Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) temsil ettiği devlet yönetimini yeniden yapılandırmanın kapısını aralayan, Filistin ulusal projesine iade-i itibar yapan ve Filistin davasını tasfiye etmeyi amaçlayan girişimlere karşı siyasi bir strateji üzerinde fikir birliğini mümkün kılan kapsamlı diyalog görüşlerine açık olduğumuzu buradan ilan ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

İsmail Heniyye yaptığı açıklamada, HAMAS Hareketi Siyasi Birimi Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’nin başkanlık ettiği HAMAS heyetinin, dengeli bir ulusal uzlaşının sağlanması için gerekli irade ve kararlılığa sahip olduğunu belirterek, Kahire toplantısının beklendiği gibi başarıyla sonuçlanmasının siyonist işgal rejiminin gasp ettiği temel haklarını geri almak isteyen Filistin halkı için yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade etti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi geçen ay imzalamıştı.

Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin de katılımıyla, 3 Eylül'de Filistinli grupların genel sekreterleri, Ramallah ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta eş zamanlı bir toplantı gerçekleştirmişti. Ardından yine Fetih ile Hamas arasında 22 Eylül 2020 tarihinde İstanbul'da başlayan ve 3 gün süren bir toplantı gerçekleştirilmişti.

Filistinli gruplar, Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün başlaması planlanan ulusal diyalog görüşmelerinde ihtilaflı konuların çözüme kavuşturulmasını ve siyasi bölünmenin sona erdirilmesini umut ediyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir