• DOLAR 32.388
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.544
  • ...
CHP ve medyası şehid İskilipli Atıf Hoca'nın anılmasını hazmedemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

4 Şubat 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf Hoca, önceki gün Çorum’un İskilip ilçesindeki mezarı başında Atıf Derneği’nce organize edilen programla anıldı.

Anmaya Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek, İskilipli Atıf Hoca'nın aile yakınları katıldı.

Milletvekili Kavuncu: İnancı uğruna canını feda eden Atıf Hoca’yı zulmen idam eden zihniyetin özür borcu vardır

Burada konuşan AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, "İskilipli Atıf Hoca, talimatla kurulan, idam mangaları, sabıkalı İstiklal Mahkemeleri’nin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz bir şekilde idam ediliyor. Vatanı, milleti, inancı uğruna canını feda eden Atıf Hoca’yı zulmen idam eden zihniyetin bir özür borcu vardır." dedi.

Çorum Valiliğinden "şehadet" vurgusu

Çorum Valiliği de sosyal medya hesabından anmaya ait fotoğrafları, "İskilipli Mehmet Atıf Hoca şehadetinin 95. yıldönümünde mezarı başında dualarla anıldı" diye paylaştı.

CHP ve güdümündeki medyanın İstiklal mahkemeleri özlemi

Çorum Valiliği’nin bu paylaşımı ve anma programı büyük takdir toplarken CHP ve güdümündeki medya kuruluşları, bunu hazmedemedi.

Yeni bir parti kurma hazırlığında olan eski CHP'li Muharrem İnce de büyük bir küstahlığa imza atarak şehid İskilipli Atıf Hoca'yı "vatan haini" olarak gösterme gayretine girdi. İnce, skandal paylaşımında, "Kuva-i Milliye'ye ve Kurtuluş Savaşına karşı bildiriler yayınladığı için vatana ihanetten idam edilen İskilipli Atıf'a mezar ziyareti yapıp "şehit" ilan eden Çorum Valisi derhal görevinden alınmalıdır. Burası Türkiye Cumhuriyeti, herkes haddini bilecek!" diye açıklama yaptı.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da, "'Yerli ve milliyiz' diyenlerin bu yaptıklarını görünce yorum bile yapamıyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Gazetesi de anma programını "Çorum Valisi ve AKP’liler, Kuvayi Milliye düşmanının mezarının başında: Devlet erkânı İskilipli Atıf’ı andı" başlığıyla verdi.

İslam düşmanlığını her fırsatta sergilemekten geri durmayan gazete, haberin devamında, "Milli Mücadele döneminde İngilizlerin desteği ile gerici isyanlara destek veren ve Kuvayi Milliye’ye düşman Teali İslam Cemiyeti’nin yöneticisi İskilipli Atıf, ölümünün 95. yılında devlet erkânı ve AKP’lilerin de katıldığı törenle anıldı." ifadelerine yer verdi.

CHP zihniyetinin açıklamaları tepki çekti

CHP zihniyetinin merhum Şehid İskilipli Atıf Hoca hakkındaki bu açıklamaları sosyal medyadaki duyarlı Müslümanların büyük tepkisini çekti.

Müslümanlar, her fırsatta İslam düşmanlığını sergilemekten geri durmayan CHP zihniyetinin, zulüm dolu geçmişe sahip olan İstiklal Mahkemelerinin ve darağaçlarının özlemi içerisinde olduğunu vurguladı.

İskilipli Atıf Hoca'nın, büyük bir İslam önderi olduğuna dikkat çeken Müslümanlar, onun İslam davası uğruna büyük mücadeleler verdiğinin altını çizdi.

Müslümanlar, İskilipli Atıf Hoca'nın, kanundan 1,5 yıl önce yazıp hatta beraat ettiği, savcının idam istemediği şapka sebebiyle şehit edildiğini hatırlatarak CHP zihniyetinin tarihi gerçekleri daima saptırdığına işaret etti.

Şehid İskilipli Atıf Hoca kimdir?

Cumhuriyetin kurulduğu ilk dönemlerde şapka inkılabı bahane edilerek idam edilen İskilipli Atıf Hoca, şehadetinin yıldönümünde sevenleri tarafından hayır ve özlemle anılıyor.

İslam Âlimi İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926 tarihinde İstiklal Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. "Frenk Mukallitliği (taklitçiliği) ve Şapka" ismiyle yazmış olduğu eseri sebebiyle mazlumane bir şekilde katledilen İskilipli Muhammed Atıf Hoca, 1876 tarihinde Çorum'un İskilip ilçesine bağlı Toyhane köyünde doğdu.

İlim tahsili

Akkoyonlu aşiretinden İmamoğulları ailesine mensup Mehmed Ali Ağa'nın oğlu olan Atıf Hoca, doğduğu köyün hocasından aldığı derslerle ilim tahsiline başladı ve bir yıl içerisinde hafızlığını ikmal etti. İki sene İskilip'te ders gördükten sonra 1893'de İstanbul'a giderek medrese eğitimine burada devam etti.

Medresede daha çok "İskilipli Mehmed" olarak anılan Atıf Hoca; 1902'de medrese eğitimini iyi derece ile bitirdi. Aynı yıl açılan imtihanı kazanarak müderris oldu. Ardından da Fatih Camii'nde ders vermeye başladı. Bu arada İstanbul Dar-ül Fünun'a girdi ve 1905'te buradan mezun olarak Kabataş Lisesi Arapça muallimliğine atandı. 1910'da medreselerin genel müfettişliğine getirildi.

Şapka inkılabı sonrası asılarak şehit edildi

"Tesettür-ü Şer'i" (dini örtünme), "Din-i İslam'da Men-i Müskirat" (İslam'da içki yasağı) ve "Frenk Mukallitliği -batı taklitçiliği- ve Şapka" isimli eserleriyle bazı çevrelerin düşmanlığını kazandı.

1924 yılında neşrettiği Frenk mukallitliği ve Şapka kitabı, 28 Kasım 1925 yılında çıkarılan şapka kanununa binaen toplatıldı. Şapka İnkılâbına karşı Anadolu`da çıkan kıyamlar bu kitaba bağlandırılarak Atıf Hoca tutuklandı. Yargılanması İstiklal Mahkemesinde yapılan Atıf Hoca, 4 Şubat 1926`da idam edildi.

Şapka inkılabına karşı çıkanlar bir bir şehit edildi

1 Kasım 1925'te kabul edilen Şapka kanunu Anadolu'da yer yer protestolara sebep olunca, hükümet; Konya, Maraş, Giresun, Rize, Erzurum, Kayseri gibi şehirlerde binlerce Müslümanı idam etti.

Mezarı yıllarca saklandı

Asıldıktan sonra ailesinden gizli defnedilen Atıf Hoca'nın kabri 82 yıl sonra bulunarak İskilip İlçesi Gülbaba mezarlığına defnedildi. Atıf Hoca'ya iade-i itibar amacıyla harekete geçen İskilip Belediyesi, kabrinin çevresinde düzenlemeler yaparken, Sağlık Bakanlığı tarafından Çorum'daki İskilip Devlet Hastanesi'nin adını, "Atıf Hoca İskilip Devlet Hastanesi" olarak değiştirdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir