• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Hindistan'da aylardır eylem yapan çiftçiler zor şartlar altında protestolarını sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni Delhi'de binlerce çiftçi ve tarım işçisi, hükümetin tarım yasalarına tepki göstermek için düzenlediği protestolarda karayollarını traktör, kamyon ve kayalarla kapatmış durumda.

Soğuk kış şartlarının yanı sıra polisle karşı karşıya gelen çiftçiler, gösterilerini zor şartlar altında sürdürüyor.

Kamp alanında seyyar tuvaletlerde ihtiyacını karşılayan çiftçi ve tarım işçilerine temizlik araçları ile kâğıt mendil gibi malzemeler çiftçilerin destekçileri tarafından bağışlanıyor.

 Çiftçiler, tüm zorluklara rağmen hükümet yasaları iptal edinceye kadar kamp alanından ayrılmayacaklarını söylüyor.

Çiftçilerin en büyük seçmen kitlesini oluşturduğu Hindistan'da tarım, ülke nüfusunun yüzde 58'inin temel geçim kaynağı durumunda.

https://ilkha.com/dunya/hintli-ciftciler-aylardir-suren-olaylarin-ardindan-aclik-grevi-baslatti-151136

Hükümet yeni reformların sektörün yararına olduğunu öne sürse de çiftçiler, bu yasalardan dolayı gelirlerinin azalarak yoksullaşacaklarını dile getiriyor.

Özel sektör karşısında savunmasız kalacaklarını ve yeni tarım yasalarının geri çekilmesini isteyen çiftçiler, Kasım 2020'den bu yana başkent Delhi’de eylemler düzenliyor.

Protestoları organize eden tarım sendikası hareketi lideri Darshan Pal, "Çiftçi hareketinin barışçıl olduğunu ve barışçıl kalacağını" vurguladı.

Pal, organize ettikleri şiddet içermeyen bugünkü açlık grevini ülkeye yayma amacında olduklarını belirtti.

Hindistan hükümeti, uzun süren protesto olayları nedeniyle yasada değişiklik yapma ve 18 ay süreyle uygulamaları askıya alma vaadinde bulunsa da çiftçiler yasanın tamamen iptal edilmesini istiyor.

Yasa ne getiriyor?

Yeni reform yasaları; satış, fiyatlama ve tarım ürünlerinin stoklanması konusunda uzun süredir Hintli çiftçileri koruyan düzenlemelerin gevşetilmesini öngörüyor.

Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalırken hükümetin yeni yasaları 18 ay askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti.

Hindistan'da çiftçilerin yaklaşık yarısının borç içinde olduğu, 2018-2019 yıllarında 20 binden fazla çiftçinin intihar ettiği kaydediliyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir