• DOLAR 32.552
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2497.523
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı etkisi altına alan ve hayatı durma noktasına getiren salgın nedeniyle fabrikalar sıfır araç üretimini durdururken bu durum en çok ikinci el araç fiyatlarını etkiledi. Bu nedenle ikinci el araç fiyatları ciddi oranda artarken, halk neredeyse uygun fiyata araç bulmakta zorluk çekti.

Coronavirus aşısının bulunmasıyla birlikte fabrikalar tekrar sıfır araç üretimine geçerken bu durum ikinci el araç fiyatlarının bir nebze de olsa düşmesine neden oldu.

Sıfır araç üretimine ilişkin İlke Haber Ajansı muhabirine konuşan sektör temsilcileri, Covid-19 aşısının bulunmasından sonra otomobil fabrikalarının tam kapasiteyle çalışmaya başladığını söyledi.

Sıfır araca yoğun bir talebin olduğunu, bunun böyle devam etmesi durumunda ikinci el araçlardaki fahiş fiyat artışının düşeceği tahmininde bulunan sektör temsilcileri, bu şekilde otomotiv sektörünün de tekrar canlanacağını ifade etti.

“Aşıyla birlikte fabrikalar tam kapasiteyle çalışmaya başladı”

Batman’da bir otomobil bayinin satış temsilcisi olan Necdet Arburşu, 2020 yılında salgından dolayı otomobil fabrikalarındaki üretimin azaldığını, bazı dönemlerde durduğunu hatırlattı.

O dönem otomobil üretimindeki durgunluktan dolayı araç bulmakta sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Arburşu, “Bu durumu da fırsata çevirenler oldu. Bu durum ikinci el araç fiyatlarını fahiş oranda artırdı. 2021 yılında Covid-19 aşısının bulunmasından sonra otomobil fabrikaları tam kapasite çalışmaya başladı. Şu anda bütün araçlarımız mevcut, hatta ikinci el araçlardaki fahiş fiyatların düşmesi için sıfır araçlarımızda 50 bin liraya varan indirim kampanyalarımız var.” ifadelerini kullandı.

“Otomotiv sektörü ticaretin can damarıdır”

İkinci el araç fiyatlarının düşmesi için sıfır araç alımlarında faizin kaldırılması talebinde bulunan Arburşu, şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımızın ikinci el araçlardaki yüksek fiyatlara mecbur kalmamaları için devletin sıfır araç alımlarında faizi kaldırması çok daha iyi olur. Otomotiv sektörü ticaretin bir can damarı niteliğindedir. Yetkililerden isteğimiz internet ortamında ikinci el araç satan kişilerin değerinden fazla fiyat verenleri denetlemesidir. Çünkü internet sitelerinde galerici olmayıp her meslekten düzensiz bir şekilde satış yapılabiliyor. Bu da mevcut otomobil piyasasını çok kötü etkilemektedir.”

“Yoğun talep var”

Sıfır araç alımlarına yoğun bir talebin olduğuna dikkat çeken Arburşu, “Şu anda vatandaşlar tarafından sıfır araç almak için yoğun bir talep var. Sıfır otomobil soran ve inceleyenlerin çoğuna araçlarını veriyoruz. Bu da böyle devam ederse ikinci el araçlardaki fahiş fiyatların daha da düşmesine neden olacaktır. Ve böylece piyasa canlanacaktır.” dedi.

Bir diğer otomobil bayinin satış yetkilisi Şehmuz Anık, Coronavirus aşısının bulunmasıyla fabrikaların otomobil üretimine geçtiğini söyledi.

“Otomobil tedarik sorunu ortadan kalktı”

Sıfır araçların bayilere gelmeye başladığını belirten Anık, “Salgından kaynaklı 2020 yılında otomobil fabrikalarının araç üretimini azaltmasından dolayı araç bulmakta ciddi sıkıntılar yaşadık. Covid-19 aşısının bulunmasıyla fabrikalar üretime geçti. 2021 yılında otomobil tedarik sorunu ortadan kalktı. Sıfır araçlarımız yavaş yavaş bayimize gelmeye başladı. Döviz ve altındaki düşüş nedeniyle 2021 model araçlarımızda kampanyalar başlattık. 2021 model araçlarımızı 2020 yılı fiyatları üzerinden veriyoruz.” şeklinde konuştu.

“Sıfır araçlar ile ikinci el araçların fiyatları neredeyse aynı”

Sıfır araçlara rağbetin olduğuna işaret eden Anık, “Salgınla birlikte sıfır araç üretiminin azalmasından dolayı orantısız yükselen ikinci el otomobil fiyatları şu anda yavaş yavaş düşüşe geçti. Sıfır araçlarımızda tedarik sorunu aşıldı. Şu anda sıfır araçlara rağbet var. Özellikle lüks grup araçlarda fiyatlar makul. 2021 modelleri 2020 fiyatına veriyoruz. Sıfır araçlar her zaman kullanıcı için avantajlıdır. İlk sahibi olduğunuz için arıza konusunda kafanız rahat oluyor. Sıfır araçlar ile ikinci el araçların fiyatları neredeyse aynı durumda. Sıfır araçlardaki kampanyalarımız talebi de artırıyor.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız