• DOLAR 32.503
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2488.15
  • ...
Dükkanları yıkılıp yenilenecek peynirci çarşısı esnafı tedirgin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır’ın önemli bedesten çarşılarından olan Peynirciler Çarşısına işlevsellik kazandırmak amacıyla çarşının yenilenmesine yönelik açıklamalar, çarşı esnafından kimilerini tedirgin ederken kimilerini ise heyecanlandırıyor.

 

30 yıl kadar önce Çınar İlçe Garajı olarak inşa edilen yapı, bir süre sonra yöresel ürünlerin satışa sunulduğu peynir pazarına dönüştürüldü. Zaman içerisinde bakımsızlıktan dolayı ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma gelen çarşı için yenileme projeleri gündeme geldi.

Her an yıkılacağı veya dükkanların tahliye edileceği endişesiyle yarınını göremeyen çarşı esnafı, mevcut durumdan şikayet ederek yetkililerin bir an önce gerekli çalışmaları başlatmalarını talep ediyor.

Davut Kaya

Peynirciler çarşısında bulunan esnafdan Davut Kaya,"Yıkım projesi onaylanmış. Ama ne zaman yıkılacağına dair bir bilgi vermediler. Bu konuda tedirginiz. Yeni projeye göre Sur'un yapısına uygun daha hijyenik ve temiz yapılmasını istiyoruz. Sonuçta burda gıda satıyoruz .En büyük sorunumuz hijyendir. Yetkililere kaç sefer dile getirdik. Hiçbir neticeye varamadık. Dükkanlarımızın büyük olması bizim için iyidir. Çatılarımız çok kötü duruyor. Biz dışarıdan bir misafirimizin buraya gelip de bizi böyle görmelerini istemiyoruz. Dış kanallarımızdan çok kötü koku geliyor ve çatılarımız paslanmış. Peynir pazarına yakışan bir ortam değil." dedi.

"Sur ve peynir kültürümüzdür"

Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Güneydoğu'ya hitap eden Sur ve peynir bizim kültürümüzdür. Ama o gittikçe kayboluyor. Dışarıdan Sur'a turistler çok geliyor. Hijyen olmadığı için onlar da dolaşmak istemiyorlar. Yetkililerden ricamız bu süre zarfında bize bir yer tahsis etmeleridir.

Başka gidecek bir yerimiz yok. Çok kötü belirsizlik içerisindeyiz. Ne zaman yıkılacağına dair hiçbir bilgi yok, bize en kısa zamanda bilgi verirlerse biz çok memnun kalırız.

Mehmet Akgün

Yıkım kararıyla ilgili kendilerine bilgi verilmediğini söyleyen esnaf Mehmet Akgün,"Ne zaman yıkılacağına dair endişeleniyoruz. Burası yıkılırsa bizi bir yere yerleştirmeleri lazım. Esnafın gidecek bir yeri yok. Bu esnafa geçiçi bir çare bulunması lazım. Bütün çatılar yıkıktır, heryer yıpranmış. Salgın dolayısıyla hijyen önemlidir. Burası 1992'de yürürlüğe girmiş eski bir çarşıydı. Çınar garajıydı, peynir pazarına çevrilmiş. Geçen sene vali buraya gelip kahvaltı yaptı. 'Burayı yıkıp size yeni dükkanlar vereceğiz' dedi. Validen bir ses çıkmadı." şeklinde konuştu.

Mehmet Kayadelen

"Peynirciler çarsının iyileştirileceği sözünü verdiler ama henüz bir şey yapmadılar"

Yıkılıp iyileştirileceği sözü verilen peynirciler çarşısında henüz herhangi bir çalışmaya dair bir emare olmadığını dile getiren Mehmet Kayadelen ise konuşmasında şunlara yer verdi:

Daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğünden bize geldiler. 'Burası yıkılacak' dediler, bir türlü yıkmadılar. Pazar, çöplükten geçilmiyor ve bir esnaf olarak bu durumdan iğreniyorum ama yapabilecek bir şey yok. Vakıflar Genel Müdürlüğün'den haber bekliyoruz.

Sözü verilen çalışmalar başladığı zaman kendilerine geçici bir yer tahsis edilmesini isteyen Kayadelen, "Onca ay dışarıda ne yapacağız diye endişeliyiz. Yetkililerden burası yıkıldığı vakit bize bir yer temin etmelerini istiyoruz. Orası yapılana kadar bizim yerimiz yoksa ayakta kalıp kalmayacağımız belli değil. Vali bey bir açıklama yapsaydı içimiz rahat bir şekilde buranın yıkılacağını sonra da temiz bir şekilde yapılacağını bilirdik. Mal getirmekten korkuyorum. Çünkü mal getirsem elimde kalır ve yer temin edilmese elimizdeki ürünleri bile nasıl satacağım? Kimse bizim halimizden anlamıyor." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir