• DOLAR 32.358
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2324.46
  • ...
Gaziantep’teki elektrik kesintilerinin önlenmesi için toplantı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te son zamanlarda gün içerisinde belli aralıklarla saatlerce süren elektrik kesintileri halkı, esnafı ve sanayiciyi mağdur etmeye devam ediyor.

Elektrik kesintilerine çözüm bulunması için HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı ve Hak ve Sanayici İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Gaziantep Şubesi başta olmak üzere kentteki diğer siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları yetkililere ve ilgili kurumlara çağrıda bulunmuştu.

Elektrik kesintileri nedeniyle kentte ciddi mağduriyetlerin yaşanmasının ardından “Gaziantep Enerji Yatırımları Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

Gaziantep Valiliğinde düzenlenen toplantıda, kentte son zamanlarda sık yaşanan elektrik kesintileri başta olmak üzere yapılan ve yapılacak enerji yatırımları ele alındı.

Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, elektrik kesintilerinin hem arızadan hem de planlı kesintilerden kaynaklandığını ifade etti.

Bakanlık olarak Gaziantep’in enerji ve tabi kaynaklarla ilgili her türlü sorununun çözülmesi için gerek Vali Gül, milletvekilleri ve yerel yönetimlerle iş birliği halinde olduklarını belirten Tancan, bakanlığa yansıyan taleplerin ivedilikle çözümü için bütün imkânları seferber ettiklerini söyledi.

Gaziantep’teki ana trafolarda kapasite açısından her hangi bir sorun olmadığını belirten Tancan, “Her hangi bir arıza olması durumunda yedek trafolarda yedekte bekliyor. İletim açısından Gaziantep’in kapasitesi hem hat hem de trafo kapasitesi olarak oldukça yeterli ve her hangi bir kapasite sorunu iletim şebekemizde söz konusu değil. Bütün buna rağmen daha kaliteli daha konforlu bir iletim yapısına dönüştürmek için biletim de 3 tane trafo merkezini de Gaziantep'te ihale ettik.” dedi.

TEİAŞ eliyle 326 milyon TL’lik 21 projenin şehirde yapıldığını belirten Tancan, “Elektriğin otobanları olarak adlandırdığımız iletim hatlarının geliştirilmesi için bir kamu şirketi olan TEİAŞ eliyle yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizde 11 trafo merkezinde toplamda 3 bin 27 MVA güç trafosu bulunuyor.” diye konuştu.

“Tesis çalışmalarımız devam ediyor”

Gaziantep’in ekonomisiyle her geçen gün büyüdüğünü ve bu artan talebin karşılanması için üç trafo merkezinin daha ihalesini yaptıklarını belirten Tancan, “Tesis çalışmalarımız devam ediyor. Bunlardan ilki şehrimizin kuzeydoğusunda yapımı devam eden 50 bin konutumuzun ihtiyacını karşılayacak Kuzeyşehir trafo merkezi. İkincisi, BUSEM Sanayi Sitemizin enerji talebini karşılayacak Taşlıca trafo merkezi. Üçüncüsü ise şehir merkezimizin enerji talebini daha güvenli ve kaliteli bir şekilde karşılayacak Gaziantep GIS trafo merkezi. Ayrıca, şehrimizin güneyinde kurulması planlanan yeni organize sanayi bölgeleriyle, yerleşim yerlerinin enerji ihtiyaçlarını karşılayacak Polateli trafo merkezimizin de ihale hazırlık çalışmalarını tamamladık. Önümüzdeki günlerde inşallah ihale ilanına çıkacağız. Şahinbey OSB içinde hizmet verebilecek noktada trafo merkezinin de ihalesi çıkmak üzere ve yine oradaki OSB kurulmazdan önce de o trafo merkezini orada hazır etmiş oluruz diye planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Sanayicilerimiz çatılarında güneş panelleri ile kendi tüketimlerini karşılayabiliyor”

Tancan, “Biz şu an bütün Türkiye'de Gaziantep'te de tüketiciler kendi tüketimlerini kendi bağlantı güçleri oranında kendileri karşılayabilsinler diye bu mevzuatı oluşturduk. Dolayısıyla özellikle enerji tüketimi yüksek olan sanayicilerimiz çatılarında kendi tüketimlerini karşılamaya yönelik güneş panellerini kurmak suretiyle tüketimlerinin en azından bir kısmını karşılayabiliyorlar. Bu tüm tüketiciler için geçerlidir. Aslında konut ve mesken abonelerimizde çatılarında kendi güçleri kadar güneş paneli kurmak suretiyle elektrik tüketimlerini karşılayabiliyorlar.” diye konuştu.

“Kalitesiz hizmetten kaynaklı cihaz arızalarının maliyetini dağıtım şirketi karşılamak zorunda”

Elektriğin trafolardan alınıp kullanıcılara ulaştırma işinin özel elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapıldığını bildiren Tancan, “Özel şirketler bu dağıtım şebekelerinden hem dağıtımını yapmak hem bakımlarını yapmak hem de işletmek suretiyle bütün müşterilere kaliteli hizmet sunmak zorunda. Bakanlık ve EPDK olarak bunlar denetleniyor ve kaliteye ulaşamadıkları takdirde birçok cezai yaptırımları var. Her yıl bütün dağıtım şirketlerine bir yıl içerisinde ne kadar sayıda ve ne kadar sürede kesintiye müsaade edileceğine dair kendilerine limitler bildiriliyor. Bu limitler aşıldığı takdirde mutlaka cezai yaptırıma maruz kalıyorlar. Dağıtım şirketleri enerjiyi kaliteli olarak dağıtmadıkları ve yatırımları yapmadıkları takdirde gerekli cezai işleme maruz kalıyorlar. Hatta kaliteli hizmet sunmadıklarından dolayı kendilerinden kaynaklanan bir sebeple bir cihaz yanması veya hasar görmesi söz konusu olduğunda bu hasarın maliyetini de karşılamak zorundalar.” şeklinde konuştu.

“Elektrik kesintileri en 48 saat önceden halka bildirilmelidir”

Elektrik kesintilerinin hem arızadan hem de planlı kesintilerden kaynaklandığını ifade eden Tancan, “Elektrik dağıtım şirketleri aynı zamanda bakım yapmak zorundalar. EPDK tarafından belirtilen miktarlarda yatırımlarını yapmak zorundalar, bu yatırımları ve bakımları yaparken işin doğası gereği bir süre elektrik kesilmesi gerekebiliyor. Bu işin tekniğinden kaynaklanıyor veya yeni yatırım yapılmış, yeni yatırımın devreye alınabilmesi için bir süre enerji kesintisi gerekebiliyor. Bu “planlı enerji kesintisi” olarak nitelendiriliyor. Bunun da en az 48 saat öncesinden kamuoyuna duyurulması gerekiyor. İnsanlarda ona göre tedbirlerini alsın.” diye konuştu.

TEİAŞ ve dağıtım şirketlerine arıza dışındaki planlı kesintilerde halkın en az etkileneceği saatleri tercih etmeleri konusunda talimat verdiklerini ifade eden Tancan, bakımların en kısa sürede yapılması ve halkın mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti.

Tancan, zorunlu kesintilerinde de halkın en az seviyede etkilenmesi yönünde TEİAŞ’a ve dağıtım şirketlerine talimat verdiklerini belirtti.

Covid-19 salgınının yoğun olarak yaşandığı mart, nisan ve mayıs aylarında halkın büyük bir oranda evlerinde zaman geçirmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Tancan, bu süreçte de ülke genelinde çok acil olmadıkça bütün planlı kesintileri ikinci bir talimata kadar durdurduklarını anımsattı.

Gaziantep’te Karkamış ilçesinin dışında kentin tamamına doğal gazı götürdüklerini bildiren Tancan, “İnşallah Karkamış’a da 2021’de doğal gaz arzını sağlayacağız. 2021 yılı sonu itibarı ile tüm ilçelerine doğal gaz götürülmüş il sayımız 9 olacaktır. Bu dokuz ilin birisi de inşallah Gaziantep olacak.” dedi.

Toplantıya, Vali Davut Gül, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak, Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Ahmet Uzer, Müslüm Yüksel, MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanlı, elektrik dağıtım şirketinin temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir