• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Uçak Ambulanslar Rekora Uçuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, acil sağlık hizmetlerinin Türkiye`de son derece iyi bir noktaya geldiğini söyledi.

Hava ambulanslarıyla yurt içi ve dışına hasta taşınabildiğini ifade eden Coşkun, ``Halihazırda hizmet veren 4 ambulanstan üçüyle 2`şer, biriyle de 4 hasta taşıyabiliyoruz. Uçaklarımızın üçünün menzili 5 bin kilometre, diğeri ise daha uzun mesafe uçabiliyor`` dedi.

Ambulans uçaklarla yurt dışından hasta veya yaralı getirilebildiği gibi başka ülkelere de vaka nakli yapılabildiğini ifade eden Coşkun, ``Her uçuşta ayrı izin ve ücret ödenmesi gerektiği için çok sayıda hastanın taşınabildiği uçaklarımız bizim için daha avantajlı`` dedi.

``Hac mevsiminde hastamız artıyor``

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, geçen yıl İngiltere`den İsveç`e, KKTC`den Trinidad-Tobago`ya kadar çok sayıda ülkeden hasta ve yaralı taşındığını bildirdi.

Artık dünyada birçok ülkede Türk vatandaşlarının yaşadığını, bu kişilerin herhangi bir sağlık sorunu yaşaması ve tedavilerinin bulundukları ülkede yapılamaması halinde Türkiye`ye getirilmek üzere ambulans uçak gönderildiğini anlatan Coşkun, ``Devletimiz hiç bir ücret talep etmeden bu vatandaşlarımızı uçak ambulans gönderip Türkiye`ye getiriyor. Kim olursa olsun fark etmiyor. Geçmişte görüp özendiğimiz başka ülkelerdeki uygulamalar artık bizim ülkemizde de oluyor`` diye konuştu.

Hac döneminde yaşanan yoğunluk nedeniyle en fazla hasta ve yaralının Suudi Arabistan`dan getirildiğini, yurt dışına daha çok gençlerin çıkması nedeniyle de en çok travma vakalarının taşındığını ifade eden Ali Coşkun, şöyle konuştu:

``Beni en çok etkileyen vakalardan biri 12 bin kilometre uzaklıktaki Trinidad-Tobago`dan 35 saatlik uçuşla getirilen hastadır. Bu kişiyi hiç tanımıyorduk, kim olduğunu bilmiyorduk. İyileştikten bir yıl sonra gelip beni ziyaret ettiğinde tanıştık. Kendisi başına gelenler için `Bu kadar uzaktan hasta getirileceğini rüyamda görsem inanmazdım` dedi. Beni etkileyen bir diğer vaka da Dışişleri Bakanımızın, kızının vefatından hemen sonra hastanede karşılaştığı Filistinli babadır. Kızlarını kaybeden bu ailenin Türkiye`ye getirilmesi Türkiye`nin ne kadar büyük bir ülke olduğunun göstergesidir.``

HASTA VE YARALI SAYILARI

Sağlık Bakanlığı`nın ambulans uçaklarıyla hasta getirilen ülkeler ve sayıları şöyle:

-İsveç (Stokholm):1

-Uganda (Kampala):1

-İngiltere: 1

-Fransa: 1

-Yunanistan (Araxds): 1

-Yunanistan (Rodos): 1

-Arnavutluk (Tiran): 1

-Trinidad-Tobago: 1

-Suudi Arabistan (Cidde): 21

-Suudi Arabistan (Medine):5

-Kosova: 4

-Irak (Erbil): 7

-Libya (Tripoli): 3

-Mısır: 3

-Almanya (Frankfurt): 1

-Kazakistan: 1

-Somali (Cibuti): 1

-Umman (Muskat): 1

-Ürdün (Amman): 2

-Rusya (Moskova): 3

-KKTC (Lefkoşa):2

-Azerbaycan (Bakü): 2

-Afganistan (Mezarı Şerif): 1

-Afganistan (Kabil): 1

-İran (Tebriz): 1

-Kenya: 2

aa

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir