• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Anayasa Çalışmalarında Uzlaşma Olmazsa...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili soruları cevapladı.

Yeni anayasa komisyonu hangi noktada?

31 Marta kadar ek süre verildi. Anlaşılamayan madde sayısı anlaşılanların çok üstünde. 31 Marta bunun yetişmesi pek kolay görünmüyor.

Eğer 31 marta kadar anayasa uzlaşma komisyonu yeni bir anayasa öneri taslağını kamuoyuyla paylaşmazsa biz oturup durumu değerlendireceğiz. Türkiye’nin bir anayasa yapamamam sorunu da var.

Patilerle uzlaşılmazsa

Biz bu sorunları aşmamız lazım. Biz vazgeçmeyeceğiz. Partilerle uzlaşamazsak biz kendi anayasa önerimizi TBMM’ye sunacağımız gibi Türkiye kamuoyuyla da paylaşabileceğimizi söyledik.

2010 halk oylamasından sonra onları yeni anayasaya evet noktasına getirdi. 12 Eylül 2010 bu konuda bir talimattır. O talimatı madem aldık gereğini yapacağız. Partiler uzlaşarak yapamazsa biz Ak Parti olarak milletimizin talimatını yapmak için önerimizi ortaya koyacağız.

Başkanlık sistemi sizin üyelerinizin olmazsa olmaz olarak kabul ettiği bir konumudur?

Başkanlı sistemi Ak Parti grubunun önerisidir. Önerimizi arkadaşlarımız komisyona sunduğu zaman partiler “Ak Parti başkanlık sistemi önerisiyle yeni anayasa çalışmasının önünü tıkadı.” dediler. Halbuki aldıkları ilke kararında üzerinde mutabakat olunamayan şey ertelenecek sonra görüşülecek. CHP’nin, Ak Parti’nin kabul etmediği önerisi anayasayı tıkamıyor, ama Ak Parti’nin başkanlık önerisi anayasayı tıkıyor. Bu tamamen çarpıtmadır.

Neden başkanlık sistemini bu kadar önemsiyorsunuz?

Bizim siyasal istikrar sorunu var. 17,5 aya bir hükümet düşüyor. Sistem siyasi istikrar doğurmayınca o zaman güçlü iktidar da ortaya çıkmıyor. Biz diyoruz ki sistem siyasi istikrarı doğursun. Başkanlık sistemi darbe ve operasyonlara kapalı bir sistem. Parlamenter sistem operasyona müsait.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir