• DOLAR 32.345
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2307.127
  • ...
AFAD Van İl Müdürü`nden önemli açıklamalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van`da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011`de meydana gelen depremlerde evleri yıkılan depremzedeler için AFAD tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı`na (TOKİ) yaptırılan konutların büyük bir kısmı sahiplerine teslim edilirken Van Merkez ve Erciş İlçesinde 350 kişi konutlarını belirtilen sürede almayarak haklarını kaybettiler.
 
Van merkez ve Erciş`te 350 kişi konutunu almadı
Yaşanan deprem felaketinden sonra AFAD tarafından Van`daki afetzedelerin barınması için TOKİ başkanlığına 17 bin 489 konut yaptırıldığını belirten AFAD İl Müdürü Cafer Giyik, "Bu konutlarımızın tamamının inşası bitti. Bu konutlar içerisinde hak sahibi olan 13 bin 472 vatandaşımız için kura çektik. Kurada 13 bin 326 vatandaşımızın konutları belli oldu. Biz bu vatandaşlarımıza belli bir süre tayin ettik. Bildiğiniz gibi 7269 sayılı kanun çerçevesinde konutları hazır olan vatandaşlarımızın konut hazır olduktan sonra 45 gün içerisinde konutlarını teslim almaları gerekiyordu. Biz bu süreleri ilan ettik. Tüm vatandaşlarımıza birçok defa farklı vasıtalarla duyurduk. Gelip anahtarlarını almalarını istedik. Bu ilan süresinin sonunda 13 bin 326 hak sahibinden 12 bin 976 tanesi gelip anahtarlarını aldılar. Toplamda Van Merkez ve Erciş`te 350 vatandaşımız konutlarını teslim almadı" dedi.
 
Defalarca farklı vasıtalarla depremzedelerin konutlarını almaları için süre belirttiklerini belirten Cafer Giyik, bu süreyi defalarca uzattıklarını ancak buna rağmen konutlarını teslim almayan 350 depremzedenin bu hakkından feragat ettiğini ifade etti.
 
"AFAD konutlarında problem yok"
Van`da yaptırılan Afet Konutlarına ilişkin bir soru üzerine Giyik, "Merkezdeki toplu konut alanlarında az önce bahsettiğimiz gibi 17 bin konutun inşası tamamlandı. Fazla yapılan bir kısmının inşası devam ediyor. 2 bin 148 konutun Mayıs ayında bitirilmesi hedefleniyor. Van ve Erciş ilçemizde toplu alanlarda yapılan konutlarla ilgili herhangi bir problem yok. Vatandaşlarımız gelip yerleştiler. İlk başlarda kimi problemler yaşadık. Ancak yavaş yavaş yerine oturmaya başladı. Yönetimler kuruldu. Kaloriferler yanıyor. Doğal gazlar bağlandı. Sular akıyor. Dediğim gibi zaman zaman problemler olmakla beraber işin doğası gereği bunlara hızlıca müdahale ediliyor. Çözüm getiriliyor. Biz bunları takip ediyoruz. Sıkça denetliyoruz. Yönetim hizmetlerini yürüten firma ile beraber bu işleri idare ediyoruz. Şu an ciddi bir problem ve sıkıntımız yok" açıklamasında bulundu.
 
"2012 yılında köylerde bin konut tamamlandı"
EYY kapsamından Van merkez ve Erciş`in köylerinde yapımı devam eden konutlara da değinen Giyik, "Van merkez ve Erciş ilçemizin köylerinde toplam 9 bin 500 ağır hasarlı binamız ve hak sahibimiz vardı. Biz 2012 yılı içerisinde 6 bin konutun yer teslimini ve yer seçimini yaptık. Bunlardan bin tanesinin inşaatı bitirildi. Vatandaşlarımız evlerine yerleşti. 3 bin kadarının inşası devam ediyor. Geri kalanları da 2013 yılı sezonunda yapmayı ve bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
 
Kiracı ve hak sahibi olmayan depremzedelere iyi haber
Kiracılara ev verilip verilmeyeceğinin henüz bilinmediğini vurgulayan Giyik sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yine bizim afet ve acil durum yönetimi başkanlığımızın mevzuatı gereği afetzedelere yapılan konutların artması halinde 7269 sayılı kanun çerçevesinde belirlenmiş olan bazı koşullarda fazla kalan konutların satışı gerçekleşecek. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu konutların TOKİ tarafından mı yoksa AFAD tarafından mı satılacağı veya tahsil edileceği konusunda henüz bir netlik yok. Merkezde bu çalışmalar devam ediyor. Kısa zamanda bitirilmesi düşünülüyor biter bitmez bize de bu konuda bir talimat gelirse vatandaşlarımıza bunu en kısa zamanda ilan edeceğiz. Şu an Van il merkezinde ve Erciş`te toplam 4 bine yakın konut fazlalığı var. Bunlar dediğim gibi bize gelecek talimat ve şartlar çerçevesinde afetten zarar gören ancak konut sahibi olamamış vatandaşlarımıza kiracı konumundaki vatandaşlarımıza belli bir prosedüre göre tahsis edilecek ve satılacaktır" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir