• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Covid-19 virüsünün tüm dünya ile birlikte memleketimizi de esir aldığı son zamanlarda yeni tip bir virüs daha ortaya çıkmış durumda: “cezayı takmama virüsü”..! Öyle ki salgından dolayı gerçekleştirilen kısıtlamaları ve kısıtlamalara uymayanlara verilen cezaları takmayan güruha bir de fiyatlarda “fahişlik” yaptıkları için alacakları cezaları takmayan bir güruh daha eklendi… Cumhurbaşkanı fahiş fiyat artışı yapanları açıkça tehdit ediyor, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu 81 ilde fiyatlarda “fahişlik” yapanlara milyonlarca lira ceza yağdırıyor ama nafile. Zamlar durmuyor zamları yapanlar da yerlerinde rahat durmuyorlar.

TZOB: “SPEKÜLASYONLARA FIRSAT VERİLMEMELİ, TEDBİRLER ZAMANINDA ALINMALI”

“Ocak ayında üretici ve market fiyat farkı 4 kata kadar ulaştı” diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Lahananın 4 kat, maydanozun 3,9 kat, süt ve patatesin 3 kat, marulun 3,1 kat fazlaya tüketiciye satıldığı bir ortamda, bütün kesimler sorumlu davranmalı, spekülasyona fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır” dedi.  Üreticilerin bin bir emekle ürettikleri üründen yeterli gelir elde etmelerini ve tüketicilerin de bu ürünleri makul fiyatlarla tüketebilmelerini temenni ettiklerini belirten Bayraktar, şunları söyledi: “Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu dönemde halkımızın makul fiyatlardan ürün tüketebilmesi için en azından bu dönemde çok tüketilen ürünlerdeki üretici market fiyatlarına dikkat edilmesi, bunun yakından takibinin yapılması gerekiyor. Beklentimiz bütün kesimler sorumlu davranmalı, spekülasyonlara fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz.”

“PAZARCI ESNAFI CİROSUNU MARKETLERE KAPTIRDI”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son zamanlarda artan gıda fiyatları üzerine sebze ve meyve fiyatlarını analiz etmek için Türkiye Sebzeciler Meyveciler Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca ve Ankara Pazarcılar Odası Başkanı Recep Ayhan ile birlikte Ankara Dikmen’deki Keklikpınarı Pazar Alanı’nı ziyaret etti. Tüm sebze ve meyvelerin fiyatlarını kontrol ederek analiz yapan Palandöken, pazarcı esnafının sorunlarını yerinde dinledi. Pazarcı esnafının en büyük sorununun pazar ve market fiyatları arasındaki farktan kaynaklandığını dile getiren Palandöken, “Pandemide uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle vatandaşlar hafta içi saat 21.00’den sonra ve hafta sonları pazara gidemiyor. Özellikle yoğun çalışan vatandaşlar marketlerin insafına terk ediliyor. Şu an pazarcı esnafı cirosunu marketlere kaptırdı. Yeni bir düzenleme ile vatandaşın ve pazarcı esnafının mağduriyeti giderilmeli” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI'NDAN HÜKÜMETE: “ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞTE GIDA FİYATLARI ÖNEMLİ ROL OYNADI”

Merkez Bankası TCMB Kanunu'nun 42. maddesinde yer alan hesap verme sorumluluğunun yerine getirilmesi amacıyla hükümete enflasyon gelişmeleri hakkında açık mektup gönderdi. Mektupta enflasyondaki yükselişte gıda fiyatları önemli rol oynadığına işaret edlildi. Banka sözkonusu mektupta şu ifadelere yer verdi: “Enflasyondaki yükselişte gıda fiyatları da önemli bir rol oynamıştır. 2020 yılı başında yüzde 16,08 olan işlenmiş gıda enflasyonu yıl içinde dalgalı bir seyir izleyerek yılı yüzde 15,52 ile bitirmiştir. İşlenmemiş gıda enflasyonu ise daha olumsuz bir görünüm sergilemiştir. Ocak ayında yüzde 2,22 olan işlenmemiş gıda enflasyonu yılı yüzde 26,34 gibi yüksek bir oranda tamamlamıştır. Turizmdeki zayıf seyre karşın birikimli döviz kuru etkileri ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarındaki yükseliş gıda fiyatlarındaki artışta etkili olmuştur.” Merkez Bankası tutturamadığı enflasyon rakamlarından dolayı kendisini hiç sorumlu tutmazken suçu şuna buna atmanın arayışında. Mesela politika faizlerini 6-7 puan artırmanın piyasalar üzerinde kötü enflasyonist etki yapabileceğini hiç kabul etmemekte aksine hala “sıkı para politikası” sloganı ile uçurduğu faiz oranlarını savumakta…

VATANDAŞ DARDA, VATANDAŞ ZORLANIYOR!

Tüm bu manzara karşısında bir gerçek ortaya çıkıyor: kim ne derse desin, ne tedbir alırsa alsın, nasıl bir denetleme yaparsa yapsın ve nasıl bir açıklama yaparsa yapsın sonuçta zamlar durmuyor! Tabii burada günah keçisi bulmaya çalışmaktan çok daha acil bir durum var; vatandaş darda, vatandaş zorlanıyor! Bir zamanlar başlatılan “Enflasyonla Topyekun Mücadele” gibi bir seferberlik mi yapılacak veya yeni bir mücadele seferberliği mi başlatılacak ne yapılacaksa acilen yapılmalı ve bu “fahişlik” yapanlara en ağır cezalar verilmeli…