• DOLAR 32.577
  • EURO 34.906
  • ALTIN 2434.586
  • ...
Ankara`da Bangladeş despotizmi protesto edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Özgür-Der üyesi bir grup, Bangladeş Büyükelçiliği önünde toplanarak, Bangladeş`te Cemaat-i İslami başta olmak üzere bütün İslami gruplara yönelik zulmü protesto etti. Yapılan açıklamada verilen idam kararlarının siyasi tasfiyeden başka bir şey olmadığı vurgulanırken, idam kararlarının iptal edilerek tutukluların serbest bırakılması istendi.


Cemaat-İ İslami mensuplarına yönelik zulme son verilsin!
Grup adına Basın açıklamasını okuyan Özgür-Der Ankara Şubesi Başkanı Abdurrahman Çeliker, Bangladeş`te son yıllarda Cemaat-i İslami başta olmak üzere bütün İslami gruplara yönelik bir şiddet ve tasfiye operasyonu başlatıldığını ifade ederek, "Göstermelik davalar sonucunda, içlerinde Cemaati İslami Partisi lideri Motiur Rahman Nizami ve eski lider 91 yaşındaki Gulam Azzam`ın da bulunduğu sekiz idareci, 1971`de dokuz ay süren "Ayrılık Savaşında" savaş suçu işledikleri iddiasıyla tutuklanmışlar, idam talebiyle yargılanmışlar ve Gulam Azzam`ın da içinde bulunduğu 4 kişi hakkında idam cezası kararı verilmiştir. 2010 yılında tutuklanan Gulam Azzam`ın durumu; iki yılı aşkın bir süredir gayri adil bir şekilde yürütülen süreç ve hukuki bir mesnede dayanmadan hakkında verilen idam kararı, İnsan haklarından dem vuran uluslararası kamuoyu ve insan hakları kuruluşlarınca da göz ardı edilmiştir" dedi.


Halkın üzerine ateş açıldı
Bangladeş iktidarının baskıları ve alınan idam kararlarının ardından yaklaşık iki yıldır devam eden protesto gösterilerinde binlerce Cemaat-i İslami üyesinin tutuklandığını ve birçoğunun katledildiğini ifade eden Çeliker, "Son olarak geçtiğimiz Cuma günü yapılan gösterilerde halkın üzerinde açılan ateş sonucu 82 kardeşimiz katledilmiş, binlercesi de yaralanmıştır. Yaralıların birçoğunun durumunun ağır olduğu bildirilmiştir" şeklinde konuştu.


İdam kararları siyasi tasfiyedir
Mahkeme`nin Cemaat yöneticileri hakkında verdiği idam kararlarının uygulanmasının şimdilik 16 Mart tarihine ertelendiğini belirten Çeliker, "Bu kararın uygulanmasıyla Cemaat-i İslami kadrolarının en önemli üyeleri katledileceklerdir. Oysa `Ayrılık Savaşında` savaş suçu işledikleri gerekçesiyle alınan idam kararları, siyasi tasfiyeden başka bir şey değildir. Bangladeş`teki bu tasfiye operasyonu, ABD ve Hindistan yönetimlerinin etkisiyle, Şeyh Hasina taşeronluğu eliyle, küresel istikbara karşı direnebilme gücü en yüksek olan, Afganistan ve Pakistan`da bir türlü kurutulamayan İslami muhalefetin bölgeden tamamen süpürülmesi çabasıdır" diye konuştu.


İdam kararları iptal edilsin
"Son iki yıl içinde zirve noktasına ulaşan Bangladeş İslami Hareketini, sivil toplum kuruluşlarını, önde gelen alimleri, düşünürleri ve şahsiyetleri hedef alan baskıcı siyasetin kesinlikle fayda vermeyeceği açıktır" diyen Çeliker, "Tunus, Libya, Mısır, Yemen ve Suriye ile devam eden halk intifadalarının ortaya çıkış sebeplerini Bangladeş`teki mevcut yönetimin çok iyi okuması gerektiğini düşünmekteyiz. Zulümle hiç kimse abad olmamıştır. Ortadoğu İntifadalarının etkisini kırmak ve baskıcı iktidarlarını sağlamlaştırmak olarak gördüğümüz zulüm sürecinin bir an önce durdurulmasını ve idam kararlarının iptal edilerek tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyoruz" sözleriyle açıklamasını bitirdi.
(Şükrü Gündüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir