• DOLAR 32.525
  • EURO 34.746
  • ALTIN 2487.904
  • ...
SON DAKİKA
Sedat Laçiner`den İmralı Tutanakları İddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, BDP ve PKK`da, Abdullah Öcalan`ın Kürt hareketini sattığı kaygısı olduğunu belirterek, "Öcalan, böyle düşünenleri ikna etmeye çalışıyor." dedi.

Tutanak sızdırılması gündemdeki yerini korurken Rektör Laçiner, bir televizyon kanalına açıklamalarda bulundu. Bu işin çok karışık olmadığını, görüşme sırasında içeride birkaç BDP`li, Öcalan ve bir görevlinin bulunduğunu ifade eden Laçiner, ya BDP`li vekillerin sızdırdığını ya da bir başkasına sızdırılması için verdiklerini iddia etti. Laçiner, "Buradan bakıldığında sadece tutanak sızdırması değil, dün Gülten Kışanak`ın açıklaması vardı Diyarbakır`da, tutanaklardakinden daha sert ifadeleri vardı. BDP, ya bu süreçte bir partner olduğunun farkında değil ya da süreci istismar ediyor. Geçmişte nasıl konuşuyorsa aynı şekilde konuşmaya devam ediyorlar. Tutanakları bir sızma olarak da görmüyorum. BDP, İmralı`daki görüşmeleri önce kaydedip yazdı, bir gazeteciye verdi, o da bunu yayınladı." şeklinde konuştu.

"Oradaki Öcalan görüntüsüyle daha önce basında oluşturulmaya çalışılanlar arasında dağlar kadar fark var." diyen Prof. Dr. Laçiner, ilk açılımda da aynı sıkıntının yaşandığını, BDP`nin gerçek manada bir taraf olamadığını belirterek, İmralı`daki tutanaklarda geçen Öcalan`ın ifadelerinin amacını şöyle açıkladı: "Öcalan`dan ziyade BDP ve PKK`da şöyle bir kaygı var: Öcalan`ın, Kürt hareketini sattığını düşünüyorlar. Öcalan, böyle düşünenleri ikna etmeye çalışıyor. Tutanaklar sızmadan önce Öcalan ne diyordu: `Sınırın dışına çıkın, elinizdeki rehineleri serbest bırakın, daha sonra eylemsizliğe geçilsin.` Tutanaklarda ise biraz da kendi mahallesine konuşuyor: `Bizim hedefimiz özgür olmak. Bir tek ben hapisten çıkmayacağım, bütün KCK`lılar çıkacak.` Bunun gibi Türkiye kamuoyunun çoğunluğunu rahatsız eden ifadeler. Ayrılıkçı, ırkçı kişilere yönelik yapılmış gibi bu konuşma."

Sızdırmanın Öcalan tarafından yaptırıldığını düşünmediğini belirten Laçiner, "BDP ya da PKK tarafından, en azından bir kanadı tarafından yapıldığını düşünebiliriz. Bunun böyle bir şeye hizmet ettiğini söyleyebiliriz, yani Kürtçü hareket, ayrılıkçı hareket içinde bir rahatlama ve onları bir arada tutma maksadıyla yapıldığı görülüyor, ama bu sürecin bir tarafı yok. Hem Türklerin hem Kürtlerin büyük bir çoğunluğu bu konuda endişelere kapıldı. O yüzden BDP, bu tür küçük hesaplar içine girerken sadece kendi mahallesini, kendi sempatizanlarını değil, sürecin iki tarafını da düşünmek zorunda. Aksi takdirde süreç tehlikeye girmeye başlar." değerlendirmesini yaptı.

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir