• DOLAR 32.602
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2497.565
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen törende işçiler için örnek sözleşmeye imza atıldı. Sözleşme kapsamında işçilere eğitim desteği başta olmak üzere bekar işçilere evlilik sürecinde 5 bin lira para desteği gibi önemli destekler verilmesi kararlaştırıldı.

Sigarayı bırakan personeline her ay 250 lira teşvik primi veren Şahinbey Belediyesi, bu desteği de 400 liraya çıkardı.

HAK-İŞ Konfederasyonu temsilcileri ile yapılan toplu iş sözleşmesi ile işçilerin ücretlerinde ve sosyal haklarında iyileştirmeler yapıldı.

Törende konuşan Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, işçilerin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye bünyesine geçme hayalinin gerçekleştiğini belirtti.

Covid-19 salgını nedeniyle olağan üstü bir dönemden geçtiklerini belirten Arslan, “Pandemi dönemi tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Özellikle özel sektörde pandemi çok ağır sorunlar oluşturuyor. Bazı sektörlerimiz işlerini durdurmak zorunda kalırken üyelerimiz ücretsiz izine çıkartıldılar. Bazı iş yerleri zor durumda kalıca kısa çalışma ödeneğine başvurdular. Kamu kurumlarında çalışan arkadaşlarımız bu tür sorunlarla çok karşılaşmadılar. Sayın Başkanımızla bu pandemi sürecinde tüm hizmetleri yerine getiriyoruz. Çöpler toplanıyor, parklar düzenleniyor ve her türlü hizmetler eksiksiz yerine getiriliyor.” dedi.

Arslan, “Kamu da ve belediyelerde çalışan 450 bin arkadaşımız KHK ile kamunun işçileri oldular. Taşeronluk sistemi ortadan kaldırılıp tüm işçiler belediye bünyesine katıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ekibine bu konuda özellikle teşekkür ediyorum. Daha önce Şahinbey Belediye Başkanımız istese dahi sizlere bu hakları veremiyordu. Çünkü kararnamede hüküm vardı ve belli kalemler dışında iyileştirme yapılamıyordu. O süreçleri geride bıraktık. Bu toplu iş sözleşmesi ile ilk defa işçilerimizin yeni hakları olacak. Verilen hakların dışında yeni haklar içinde çalışmalarımız devam edecek. Bu süreçte Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’nun ortaya koyduğu samimiyetten dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Arslan, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşerondan kadroya geçen üyeleri adına imzaladıkları ilk toplu iş sözleşmesi ile yeni haklar elde ettiklerini ifade ederek, geçiş döneminden kaynaklanan hak kayıplarının telafi edildiğini söyledi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da göreve gelirken işçilerin maaşını günü gününe ödeme noktasında söz verdiklerini ve 12 yıllık görev süresince işçilerinin ödemelerini aksatmadan gününde yaptıklerini ifade etti.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (Sallallahu aleyhi vesellem) “İşçinin ücretini alın teri kurumadan önce ödeyiniz” hadisi şerifine atıfta bulunan Tahmazoğlu, göreve geldiğinde işçilerin 8 milyon liralık geçmişe yönelik alacaklarının olduğunu, bunu 8 ayda ödeme sözü vermelerine rağmen 6 taksit halinde borcu kapattıklarını ve işçi maaşlarını hiç geciktirmediklerini söyledi.

Yeni toplu iş sözleşmesiyle ilgili Hizmet-İş ile yapılan görüşmelerin kısa sürede tamamlanacağını, mali konuların da büyük oranda tamamlandığını ve yakın zamanda 1 Ocaktan itibaren geçerli olacak olan sözleşmeyi imzalayacaklarını belirten Tahmazoğlu, işçilere verecekleri ek ödemeler ile ilgili bilgi verdi.

“Sigara bırakma teşviki parası 400 liraya çıkarıldı”

Geçen sene sigara içmeyen personele 250 lira ödeme yapma noktasında karar aldıklarını anımsatan Tahmazoğlu, “Bunu toplu iş sözleşmesine ekleyelim istedik. Bu kapsamda sigara içmeyen ve sigara bırakan personele 400 lira vermeyi kararlaştırdık. Şu an personelimizin yüzde 70'i sigara kullanmıyor. 250 lirayı 400 lira yapacağız ve bu sözleşmemizde yer alacak. Normal zammın dışında çocuğu okula giden ailelerimiz için de çalışma yapmaya başladık. Normalde kanuna göre her çocuk için sanırım işçilerimize 20 lira gibi bir ödeme yapılması öngörülüyor ama biz ilkokul ve ortaokula giden her çocuk başına 300 lira, liseye giden öğrenci için 400 lira, üniversiteye giden çocuğumuz için de ailesine 700 lira ek ödeme yapacağız. Bunlar ilk defa olacak. Öte yandan Kurban Bayramı'ndan 2 hafta önce her yıl işçilerimize 2 bin lira ödeme yapacağız. Böylelikle çalışanlarımız kurbanını rahat rahat kesecek. Yeni çocuğu doğan işçilerimize 2 bin lira, yeni evlenenlere 5 bin lira nakdi evlilik yardımı yapacağız.” dedi.

“3 bin 770 liranın altında maaş alan işçi olmayacak”

işçilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Tahmazoğlu, “Bir işçi 3 bin 770 liranın altında maaş almayacak. Temizlik hizmetinde araç arkasında çalışan işçilerimiz, biraz daha riskli durumda çalışıyorlar, onların maaşı 4 bin liranın altında olmayacak. İmkanlar, şartlar değiştikçe işçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Sendika başkanımız ile de görüştük. Normalde 2021 yılı için planlarımız oldu ama yıl içerisinde yaşanacak değişikliklere göre bu destekler artacak. HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Beye de teşekkür ediyorum. Genel hatları tamamladık, sözleşme imzalayacağız. İşçilerimizin değişen şartlara göre rahat bir ortamda çalışmalarını sağlamak istiyoruz. İşçilerimize her türlü desteği sağlamaya hazırız. El birliğiyle vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na sendika tarafından Hatay’da yanan ormanlara dikilmek üzere 100 adet fidanın sertifikasını takdim ederken Tahmazoğlu da bu sayıyı yükselterek her işçi için bir fidanda Şahinbey Belediyesi tarafından dikileceğini belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız