• DOLAR 32.506
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2435.104
  • ...
İran zenginleştirilmiş uranyum faaliyetlerine hız verdiklerini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fordu'daki nükleer faaliyetlerinin hedeflenen programdan daha hızlı ilerlediğini aktaran Galibaf, “Yasaya göre yılda 120 kg yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum elde edilmesi lazım. Bu konuda hedeflenen programın daha ilerisindeyiz. Bir ay içerisinde 17 kg zenginleştirilmiş uranyum üretilmiş.” ifadelerine yer verdi.

Yaptırımlarla stratejik mücadele yasa tasarısı Aralık ayında İran Meclisi'nde onaylanmıştı. Bu yasa, İran Atom Enerjisi Kurumu'nun uranyumu en az yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor.

İran’ın, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırma çalışmaları başta ABD olmak üzere batı ülkeleri tarafından nükleer silah üretimine başlamak için önemli bir adım olarak görülüyor.

 Trump yönetiminin 2018 yılında tek taraflı çıktığı nükleer anlaşma kapsamında İran uranyumu sadece yüzde 3,67 oranında zenginleştirebiliyordu. Santrifüj sayısı da 5 bin 60 ile sınırlandırılmış, zenginleştirilmiş uranyum stoklama limiti de 300 kg olarak belirlenmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir