• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortak yürütülen, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin destek verdiği proje kapsamında pilot il seçilen Gaziantep ve Şanlıurfa’da ortak kullanım tesisler için sözleşme imza töreni düzenlendi.

Zeugma Mozaik Müzesinde düzenlenen törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, kalkınma ajanslarının çalışmalarına dikkat çekti.

Türkiye Gelecek Fonu kurmayı hedeflediklerini belirten Dönmez, “Dolayısıyla AB delegasyonundan bu konuda destek bekliyoruz. Türkiye'de ki bu fonun yatırdığı bütün paralar Türkiye'de yatırım yapacak fonlara gidecek. Bunların Türkiye'de ki sahipleri kim bununla ilgilenmiyoruz. Ayrıca İstanbul Kalkınma Ajansı önderliğinde ve diğer kalkınma ajansların katılımıyla yine bir fonların fonuna destek amaçlı bir programa çıktık. Buradan da yaklaşık 100 milyon avroluk daha fon oluşturmak istiyoruz. Bu da girişimcilik eko sistemine gidecek. Burada başlayan bu çalışma hibeler, ortak çalışma alanlara ve ardından oluşan girişimcilere yatırım yapan fonlar sayesinde Türkiye'nin girişimci eko sistemine önemli katkı sunacaktır. Burada verilen paralar gerçekten sahada yerini buluyor.” diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da Suriye’de iç savaşın çıktığı günden bu yana mülteci konusunda AB'nin Türkiye'ye destek verdiğini söyledi.

Landrut, Türkiye’nin dünyadaki en büyük mülteci topluluğuna ev sahipliği yapan bir ülke olduğunu ifade etti.

Gaziantep Valisi Davut Gül de kentte geçici koruma altında bulunan yaklaşık 500 bin Suriyelinin olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

 “Gaziantep ve Türkiye bu kişilere kucak açarken AB’nin ülkeye gerçekleştirdiği yardım yatırımlarını insani gereklilik açısından gerçekleştiriyor. Fakat bu geçici korumada bulunan kişilerin ülkede yer alma süresi tahmin edilenin üzerine çıktı. Bu nedenle bu tür yatırımlar çok önemli. Kurumsal kapasitemizi yükseltiyor ama bunlar gibi çok sayıda tesise ihtiyacımız var. Bizim bir milyon civarında 18 yaş altı gencimiz var. Bunun içerisinde yine geçici koruma altında bulunan misafirlerimiz var. İyi eğitim olursa Türkiye ve Gaziantep açısından önemli bir şans olacak. Son olarak bu fondan yararlanan paydaşlara ve destek veren kuruluşlara teşekkür ediyor, hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep halkının çok önemli bir medeniyet kodlarıyla ve ensar ruhuyla “bir bebeğimiz daha ölmesin, bir annemiz daha göç yolunda hasta olmasın” diye çok önemli bir misafirperverlik gösterdiklerini vurguladı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doktor Burhan Akyılmaz ise proje ekibiyle sahada yapılan çalışmaların ardından hibe almaya hak kazanan kurumları tebrik ederek proje kapsamında sağlanan imkanlardan en iyi şekilde fayda sağlanacağına inandığını kaydetti.

Proje hakkında

Proje kapsamında Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknopark ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM)  hibe almaya hak kazandı.

Yerelde iş geliştirme kapasitesini arttırmayı çalışacak proje, hem kooperatiflerde hem de küçük ve orta ölçekli işyerlerinde istihdam oluşturmayı hedefliyor. Proje kapsamında kurulacak ortak kullanım tesislerinde ülkede geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ile ev sahibi toplum Türkiyelilerin ortak iş kurmasını sağlayarak ihracat yapacak malların tespiti ile yerel ekonominin güçlendirmesine destek olacak. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız