• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...
SON DAKİKA
Kenya`da Yarın Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Seçimleri Var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kenya`da 14 milyon seçmenin oy kullanması beklenen seçimde halk, cumhurbaşkanı ve parlamento üyelerinin yanısıra ülkede görev yapacak 47 valiyi de belirleyecek.

Ülkede 2007 yılında meydana gelen, bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği seçimle bağlantılı şiddet olaylarından sonra yapılacak seçimler, Kenya`nın 50 yıllık tarihindeki en önemli seçimler olarak kabul ediliyor.

Ülkede yapılan anketler, 8 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçim yarışının Başbakan Raila Odinga ile Başbakan Yardımcısı Uhuru Kenyatta arasında geçeceğini gösteriyor.

Anketlere göre yüzde 45`ler civarında desteğe sahip iki aday, cumhurbaşkanlığı için yeterli oyu alamamaları durumunda nisan ayında yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde tekrar yarışacak.

Cumhurbaşkanlığı seçim yarışının en güçlü adayları arasında yer alan, Kenya`nın kurucu başkanı Jumo Kenyatta`nın oğlu Başbakan Yardımcısı Kenyatta hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi`nde açılmış bir dava bulunuyor.

Kenya`da 2007-2008`de seçim sonrası meydana gelen şiddet olaylarından sorumluluğu bulunmakla suçlanan Kenyatta`nın seçimi kazanması durumunda ABD ile AB`nin Kenya ile ilişkilerini alt düzeye indirmesi ihtimali bulunuyor. Kenyatta seçimi kazanırsa, cumhurbaşkanlığı döneminin önemli bir kısmını mahkemenin bulunduğu Hollanda`nın Lahey kentinde geçirmek durumunda da kalabilir.

Seçimler öncesinde polis tarafından yapılan açıklamalarda, sabıkalı bazı kişilerin polis üniforması giyerek bazı seçim bölgelerinde oy verme işlemini baltalama girişiminde bulunacağı uyarısında bulunuldu.

Ayrıca Somali-Kenya sınırından alınan istihbarat raporları, Somalili militanların, seçim sandıklarının bulunduğu yerlere saldırılar düzenleme planları yaptığını, sahil bölgesindeki ayrılıkçı bir örgütün de saldırı tehditlerinde bulunduğunu gösteriyor.

Siyasi gözlemciler bunun dışında, Kenyatta`nın mensubu olduğu Kikuyu kabilesiyle Odinga`nın üyesi olduğu Luo kabileleri arasındaki ilişkilerde uzun zamandan beri süren bir gerginliğin bulunmasının da şiddet olaylarıyla sonuçlanabileceğine işaret ediyor.

Ülkede bu son derece gergin şartlar altında yapılacak seçimde asayişi sağlamak için 99 bin kadar polis görev yapacak.

Odinga`nın Kenya`da 2007 yılında yapılan seçimde cumhurbaşkanlığını Mvai Kibaki`ye devretmesinin ardından çıkan şiddet olayları ancak uluslararası toplumun araya girmesiyle önlenebilmişti.

Olayların ardından Odinga, Kibaki`nin yönetimindeki hükümette Başbakanlığa getirilirken Kenyatta da Başbakan Yardımcısı olmuştu.

 

 

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir