• DOLAR 32.516
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2435.327
  • ...
Suriyeli Mültecilerin Sayısı 10 Bin 639 Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HATAY - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan son açıklamada; ülkelerinden çıkış yaparak Türkiye`ye sığınan Suriye vatandaşlarının her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasına devam edildiğini duyurdu.

AFAD koordinasyonunda yapılan çalışmaların; Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları, Hatay Valiliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Kızılay ile birlikte yürütüldüğü belirtildi.
 

AFAD Başkanlığınca; Hatay Valiliği emrine, Suriye`den gelenlerin acil ihtiyaçları için toplam 3 milyon 750 bin TL Acil Yardım Ödeneği gönderildiği belirtilen açıklamada, Türkiye sınırlarının hemen ötesinde bulunan Suriye vatandaşlarına da insani yardım faaliyeti kapsamında 17 Haziran 2011 tarihinde başlayan gıda yardımına devam edilmektedir." denildi.
 

Türkiye`ye giriş yapan Suriyelilerin sayısı 10 bin 639 oldu
Bugün itibarıyla Türkiye`ye giriş yapan Suriye vatandaşlarının sayısının 10 bin 639 olduğu belirtilen açıklamada, bunların 2 bin 634`ü kadın, 2 bin 621`i erkek, 2 bin 665`i kız çocuk, 2 bin 719`u da erkek çocuk olduğu kaydedildi.
 

Türkiye`ye giriş yapan Suriye vatandaşlarının barınmaları için geçici 5 çadır kent kurulduğu belirtilen açıklamada;
 

"Yayladağı`nda 2, Altınözü`nde 2 ve Reyhanlı İlçesi`nde 1 olmak üzere toplam 5 çadır kent kurulmuştur. Bu çadırlarda her türlü kolaylık tesisleri (seyyar mutfak, banyo, WC üniteleri, çocuk oyun parkları, ibadet alanları, eğitim, seyyar hastane ve diğer sosyal tesisler) yer almaktadır.
 

Bin 903 çadırdan 665`i Yayladağı, 938`i Altınözü, 207`si Reyhanlı ilçelerinde, kurulmuş olup, 93 adedi ise hizmet amaçlı olarak kullanılmaktadır.
 

Çadır kentlerde kalanların kimlik tespitleri yapılarak, geçici tanıtma karneleri düzenlenmiştir.
 

İlgili kurum ve kuruluşlarımızca, Çadır kentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verilmesine devam edilmektedir.
 

10 bin 639 kişinin 4 bin 918`i Altınözü, 5 bin 327`si Yayladağı, 339`u Reyhanlı İlçeleri`nde kurulu bulanan çadır alanlarında ikamet etmektedir. 55 kişi ise (15`i refakatçi) hastanede bulunmaktadır.
 

20 Haziran 2011 tarihi gece boyunca; ülkemize giriş yapanlardan 285 kişi kendi istekleri ile ülkelerine dönmüş olup, ilave olarak 371 Suriye vatandaşı ülkemize kabul edilmiştir."denildi.
 

Çadır Kamplara Giriş ve Çıkışlar Yasak
Öte yandan; Suriyeli mültecilerin durumunu ve yapılan yardım çalışmalarını yerinde görmek için Hatay`a gittik. Yayladağ ve Reyhanlı`da kalan mültecilerle ilgili yoğun güvenlik önlemleri alındığından çadır kentlere girişimize izin verilmedi. Aynı zamanda tel örgüler ve brandalarla çevrilen kamplarda kalan mültecilerin de dışarıya çıkışına izin verilmediğinden Suriye vatandaşı hiç kimseyle görüşemedik. Yalnızca Yayladağ kampının önündeki çadır hastanelerde tedavi olmak için bulunan bazı kişilerin resmi ile çadır kentlerin dışından bazı resimler alabildik.
 

Genel olarak çadır kentlerin tümünde alt yapı çalışmalarının titizlikle yapıldığını gözlemledik. Yayladağ kampının geniş, ağaçlıklı ve ferah bir alana kurulduğunu gözlenirken, burada kalmak için çadırların yanı sıra toplu kullanım için sosyal alanlar da inşa edilmiş. Çocukların oynayabileceği oyun alanları oluşturulmuş.
 

Reyhanlı`da ise durum biraz daha farklı. Burada çadır kentin ağaçsız bir alana kurulmasından dolayı bu kampta kalacak sığınmacıların özellikle de bayan ve çocukların sıcaktan dolayı sıkıntı çekebileceği görüldü. Zira hiçbir şekilde kamptan dışarı çıkmalarına izin verilmeyen insanların, yaz sıcağının başladığı bu günlerde Suriye sınırında bulunan ve sıcağı oldukça yüksek olan Reyhanlı`da bunalmaması içten bile değil. (Ayhan Kaya - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir