• DOLAR 32.574
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2435.002
  • ...
Batı Afrika'da en fazla sivili Fransa ve müttefikleri öldürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yapılan araştırmalar, Batı Afrika'da devam eden savaşlarda en fazla sivil ölümüne Fransa ve Fransız destekli güçlerin yol açtığını ortaya koydu.

ACLED (Silahlı Çatışma ve Olay Konumu Veri Projesi) isimli araştırma kuruluşu tarafından aktarılan verilere göre, özellikle Batı Afrika'da çatışmaların merkez üssü niteliğindeki Mali'de Fransa destekli güçlerin sivillere yönelik saldırıları artış gösterdi.

Yayınlanan verilerde bölgede çatışmaların devam ettiği üç ülke olan Mali, Burkina Faso ve Nijer ele alınıyor. Üç ülkede cihat yanlısı grupların, Fransa başta olmak üzere Batılı güçlerin ve bunların desteklediği grupların, ve de dış destekli milis güçlerin öldürdüğü sivil sayılarına yer veriliyor.

Söz konusu sayılar resmi rakamları yansıtmakla beraber, Batılı güçlerin sivil katliamlarına dair gerçek rakamların daha fazla olduğu ancak bunların resmi kaynaklara yansımadığı ortaya koyuyor.

Örneğin Fransa'nın 2021 yılı başında Mali'nin orta kesiminde bir düğüne saldırı düzenlemiş, saldırıda onlarca sivil yaşamını yitirmişti. Bağımsız kaynaklar olayı doğrularken, Fransa ise saldırıda cihat yanlısı grupları vurduğunu iddia etmişti.

Mali'de son durum

maliacled.jpeg

ACLED'e göre 2020 yılında Mali'de yaşanan sivil kayıpların 336'sı Fransa destekli hükümet güçleri, 297'si kabile milisleri, 233'ü ise cihat yanlısı gruplarca gerçekleştirildi.

Kabile milislerinin çoğunlukla Fransa ve hükümet destekli silahlı gruplardan oluştuğu biliniyor.

Mali'de çoğunlukla El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin faal durumda. Buna ek olarak ülkenin doğu kesiminde IŞİD de faaliyet gösteriyor.

Fransa'nın saldırıları da eklendiğinde, Mali'de sivil kayıplarının büyük bir bölümüne Batı destekli güçlerin sebebiyet verdiği ortaya çıkıyor.

Burkina Faso'da son durum

burkinaacled.jpeg

Bölgede çatışmaların en şiddetli olduğu bir diğer ülke de Burkina Faso.

Fransa son süreçte ülkeye askeri olarak müdahil olurken, Burkina Faso'nun kuzeyinde CNİM bağlantılı gruplar, doğusunda da IŞİD varlık gösteriyor.

Burada da sivil kayıplarının çoğuna hükümet güçleri ve kabile milislerinin yol açtığı bildiriliyor. ACLED'e göre 2020 yılında Batı destekli hükümet 452, kabile milisleri 104, cihat yanlıları ise 432 sivil öldürdü.

Nijer'de son durum

nijeracled.jpeg

Batı Afrika'da çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bir diğer ülke de Nijer. Nijer'de ABD ve Fransa yerel güçlere destek olurken, ülkede çoğunlukla IŞİD faaliyet gösteriyor. IŞİD Nijer'in batısı ile güneybatısında ve güneydoğusunda aktif olarak saldırılar gerçekleştiriyor.

ACLED'in paylaştığı rakamlara göre 2020 yılında Nijer'de Batı destekli hükümet güçleri 147, kabile milisleri 49, cihat yanlısı gruplar ise 195 sivil öldürdü. ACLED, IŞİD'i "cihat yanlısı grup" kategorisinde değerlendiriyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir