• DOLAR 32.559
  • EURO 34.875
  • ALTIN 2431.792
  • ...
​Lokanta işletmecileri destek paketini yetersiz buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2019 Mart ayında başlayan Covid-19 salgınının etkileri hala devam ediyor. Bir yandan alınan önlemlerle salgının etkileri azaltılmaya çalışılırken, diğer yandan eski normale dönülmek için çalışmalar devam ediyor.

Salgın nedeniyle evlere servisle ayakta kalmaya çalışan işletmeler büyük ciro kayıpları yaşamaya devam ediyor.

Destek paketini olumlu karşılayan fakat bunun kendileri için bir çözüm olamayacağını ifade eden Siirt'deki işletmeciler, kısıtlamaların sonuç verdiğini, vaka sayılarının düştüğünü ve ağır hasta sayısı azaldığını belirterek işletmelerini açmak istediklerini belirtti.

"Paket servisle nereye kadar dayanabiliriz?"

Yaklaşık 12 aydır esnafın salgın nedeniyle büyük bir eziyet çektiğini ifade eden Hayrettin Çelikbaş, destek paketi ile ilgili olarak "Kira, sigorta ve vergi borçlarımızın hepsi üst üste birikmiş durumda. Kısıtlamalar biraz hafifletilse ve her masaya bir kişi dahi alabilsem işletmemi az da olsa çeviririm. Para kazanmaktan bahsetmiyorum; sadece işletmem dönsün yeter. Müşterinin içeri girmesi yasak olduğundan dolayı kaybımız yüzde 99. Paket servisi ile nereye kadar dayanabiliriz? Hiç bir şekilde dayanamayız. Devlet bize sadece yüzde 3 gibi bir destek verebiliyor ama onu da herkes alamıyor. Halimiz perişan ve kapıya kilit vuracak durumdayız.” dedi.

"Şimdiye kadar açıklanan destek paketleri esnaf için çözüm olmadı"

Destek paketlerinin esnaf için yetersiz olduğunu belirten Çelikbaş, daha önce 35 kişinin çalıştığı işletmede şimdi ise sayının 6’ya düştüğünü belirtti.

Şimdiye kadar açıklanan destek paketlerinin esnafın derdine derman olmadığını belirten Çelikbaş, “Ne kadar destek veriliyor ki bir fayda sağlayalım. Bizler kafe ve restoranların açılmasını istiyoruz. Her masada bir kişi olacak şekilde müşteri alsak hiç olmazsa işletmemizin biraz dönmesine katkı sağlar. Şimdiye kadar açıklanan destek paketleri esnaf için çözüm olmadı ve olmayacak, binlerce insan işsiz ve verilen işsizlik maaşları da onları kurtarmıyor.  Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, verilen desteklerin her kesimi kapsaması gerekiyor. Biz Cumhurbaşkanımızı seviyoruz, yalnız maddi açıdan son noktaya gelmiş durumdayız; bıçak kemiğe dayandı.” ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanımızın esnafa destek açıklamaları da bizi memnun etti"

Açıklanan destek paketini olumlu bulduğunu ifade eden Murat Kayaalp, paket servisinin kendilerini tatmin etmediğini ve bir an önce restoranların müşteri alımına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Zor günler geçirdiklerini belirten Kayaalp, "Salgın yaklaşık bir yılı geride bıraktı. Restoran işletmecisi olarak sadece paket servisi yapmak zorunda kaldık ama bu paket servisi de bizi pek tatmin etmiyor. Bir an önce bu salgının sona ermesini ve tekrar eski günlerimize kavuşmayı umut ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın esnafa destek açıklamaları da bizi memnun etti ama bizim en büyük arzumuz bir an önce lokanta, restoran ve kafelerin açılmasıdır. Salgında, ülkemizde neredeyse yüzde 90’a varan bir iyileşme oldu. Cumhurbaşkanımızdan bizim sesimizi duymasını ve bir an önce lokanta, restoran ve kafelerin açılmasını temenni ediyorum. Restoranımız açıldıktan sonra müşteriler arasında mesafe kurallarına uyacağız.” şeklinde konuştu.

"Kafelerin müşteri almasına izin verilmeli"

Açıklanan destek paketinin en fazla 10 günlük bir giderlerini karşılayabileceğine dikkat çeken Perver Acar, destek açıklamalarının esnaf içim çözüm olmadığını kaydetti.

Acar, “Özellikle 35-40 kişi çalışan ve imalatı olan kafeler için çok sıkıntılıdır. Sadece Siirt’te değil Türkiye’nin tamamında aynı sıkıntı var; yüzde 60’a yakını kepenk kapatma noktasına geldi. Günde 5- 10 paket servisi ancak yapabiliyoruz. Elektrik masrafımız bile çıkmıyor. Bu nedenle birçok çalışanımızı işten çıkarmak zorunda kaldık. Siirt’te salgın yüzde 95 oranında kontrol altına alındı. Bizim isteğimiz mesafe kurallarına uyarak kafelerin artık müşteri almasına izin verilmesidir. Cumhurbaşkanımızın destek açıklamalarını olumlu buluyoruz ama bu bizim için çözüm değil.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir