• DOLAR 32.499
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2488.296
  • ...
Putin rejimi ilk kez korku hissetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

23 Ocak Rusya’da yaşanan protesto gösterileri Kremlin’i ilk defa korkuttu. Kremlin hemen harekete geçti. Bomba etkisi yapan Aleksey Navalny’nın Putin’in sarayı hakkındaki video’yu 80 milyondan fazla kişi görüntüledi. Putin ilk defa Aleksey Navalny’i muhatap alarak sarayın kendine ait olduğunu ret etti ve Navalny filmine "beyin yıkama" adını verdi. Fakat, Putin’in sözleri artık Rusya’da eskisi gibi etkili değil. Putin’e inanmayanlar gün geçtikçe çoğalıyor. Rus halkı Putin’in seçim ile gitmeyeceğini düşünmeye başladı. Muhalif parti liderleri bile rejim değişikliğine karşı. Çünkü Kremlin, muhalif partilerini ve tüm medyayı paraya boğmuş. Dolayısıyla, Kremlin’in Navalny ve destekçilerine karşı başlattığı anti propoganda ile birlikte Duma’da yer alan muhalif parti liderleri ve Rus medyası Aleksey Navalny’ı Batı menfaatine çalışan bir ajan olarak göstermeye başladı. Ancak, Kremlin rejimine karşı çıkan herkesi Batı ajanı olarak göstermesinden bıkan halk, ilk defa Aleksey Navalny tarafını tutarak sokaklara döküldü. Göstericilere karşı görevlendirdikleri İç İşlerine bağlı güvenlik birimlerine baktığımızda Kremlin’in ciddi korktuğu gözüküyor. Putin’in ilk defa Navalny’i muhatap alması da durumun ciddiyetini göstermektedir.

Batı ise Aleksey Navalny’i tamamen destekliyor. Kremlin rejiminden kaçmak zorunda kalan Batı’da yaşayan Muhalifler ve işadamları da Batı’yı Rusya’daki demokrasiye karşı çok pasif kalmakla suçlayarak adeta Arap Baharı sırasında Ortadoğu’da gösterdikleri performansı göstermesini istiyorlar. Putin’den en büyük darbeyi yiyen ve Batı’da yaşamak zorunda kalan Rus politikacı ve işadamı Mikhail Khadarkovsky, Rusya ile ilişkilerde Batı, siyasi baskının kabul edilemez olduğu konusunda zaman zaman yaptığı açıklamalar ile kendisini sınırlamamalı. Putin'in suç ortaklarına ciddi karşı çıkmalı, dedi. Putin'in Rusya'sında güçlü isen suç işleyebilirsin. Kremlin için yasanın hiç bir fonksiyonu olmadığı gibi bugüne kadar toplumun ve kurumların görüşü de hiç önemli olmamıştır. Ya kurnaz ve en zalim olacaksın ve tüm rakiplerini gücünle ezeceksin, yoksa Kremlin çetenin yeni bir lideri olacak. Dolayısıyla, Putin’e başka bir alternatif de bırakmamışlardır. Putin giderse tüm çete gitmek zorunda kalacaktır. Dolayısıyla, Putin gitmek istese bile çetesi ona izin vermek istemez. Rusya’daki hemen hemen tüm yolsuzlukların arkasında adı geçen Putin ve arkadaşları ne pahasına olursa olsun Kremlin’i ellerinde tutmaya çalışacaklardır. Putin, Kremlin’i ele geçirdiğinden beri öyle bir ağ örmüş ki Putin giderse değişiklikler sadece Rusya’da değil tüm dünyada olacaktır. Putin ve arkadaşlarının içinde olmadığı iş ve proje dünyada çok azdır. Batı, Ortadoğu, Uzakdoğu, Çin, Hindistan ve ülkemiz de dahil Rus yatırımcıların paralarının olmadığı yer bulmak bugün çok zordur.

Türkiye Rusya’da yaşanan hadiseleri yakından izleyerek takip etmektedir. Ankara şuana kadar herhangi bir yorumda bulunmadı. Ama Ankara, Kremlin ile iyi ilişkiler içinde görünse de Rusya’daki rejim değişikliğini sevinçle karşılayabilir. Çünkü, Rusya iç sorunlarıyla uğraşırken Ankara Suriye’de, Kafkasya’da ciddi ilerleyebilir. Kremlin şimdiden Batı’yı Rusya’nın iç işlerine karışmakla suçlamaya başladı. Kremlin olası bir ayaklanmayı göz önünde tutarak İç İşleri Bakanlığa bağlı güvenlik birimlerini ve Ulusal Muhafız Birliklerini en üst seviyede hazır bekletiyor. Rusya’daki gelişmeler Türkiye’de fazla tartışılmasa da Türkiye için çok önemlidir. Türkiye, iş ciddiye binerse, ister istemez bir tarafı tutmak zorunda kalacaktır. Rus elit kesim ise işin ciddiyetini anlamış ve mevcut gemiden atlamanın zamanının geldiğini düşünüyor ya da rotayı ya da kaptanı değiştirme zamanı geldiğini söylüyor. Artık Rusya’da Putin en popüler kişi olmaktan çıktı. Rus halkı, başarısız suikastçıların sığınağına dönme risklerinin ve uzun süreli ayrılık olasılığının farkında olarak eve dönen, ülkesinin sınır kontrolünde kocasını tutuklama anında ona sarılan Rusya'nın en ünlü muhalefet liderinin eşi olan 44 yaşındaki Yulia Navalnaya daha  çok sempati duymaya başladı. Bekleyelim, Navalny’nin elinde Kremlin sahibi Putin’in uykularını kaçıracak ya da Putin’in elinde Navalny’i pişman edecek daha neler var, hep birlikte göreceğiz inşallah.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir