• DOLAR 32.558
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2422.833
  • ...

Şimşek`in talimatıyla yaklaşık 6 ay önce harekete geçen Vergi Denetim Kurulu`nun (VDK), e-ticaret alanında oluşan vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve önlenmesine yönelik çalışmaların ilk etabını tamamladığı öğrenildi.

E-ticaret nedeniyle oluşan vergisel kaybın araştırılması, konuya ilişkin yürürlükte bulunan mevzuatın tüm yönleriyle tetkik edilmesi ve vergi mevzuatıyla ilişkilendirilmesi suretiyle çözüm önerileri geliştirilmesine yönelik Ankara Organize Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Grup Başkanlığı`nca bir rapor hazırlandı.

Raporda, sadece 2011 yılında internet üzerinden yerli kartlar kullanılarak yurtiçinde yaklaşık 20 milyar lira tutarında alışveriş yapıldığı tespitine yer verildi.

Raporda, en çarpıcı ifade ise e-platform siteleri üzerinden güvenli ticaret yöntemi kullanılarak yapılan işlemlerde, tahsilatın e-platformun sanal posları aracılığı ile gerçekleştirilmesi durumunda, kimlerin ne kadar satış gerçekleştirdiğinin etkin bir şekilde tespit edilemediği ve bu durumun da mükellefler tarafından vergi kaçırma yöntemi olarak kullanılabildiği tespitinin yer alması oldu.

ŞİMŞEK: VERGİ İNCELEMELERİ BAŞLATIYORUZ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu`nun yaptığı incelemeye göre e-ticaret alanında ciddi vergi kayıplarının olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

``Devlet kaybediyor ama vatandaş da kaybediyor`` diyen Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı`nca en kısa süre içerisinde, raporda yer alan tespitler doğrultusunda, sektörde faaliyet gösteren mükellefler nezdinde, vergi kaybına neden olup olmadıkları yönünde vergi incelemeleri başlatılacağını bildirdi.

Şimşek, ilgili kamu kurumlarından yapılması talep edilen düzenlemeler ve Vergi Denetim Kurulu tarafından başlatılan vergi incelemeleriyle, sektör üzerinde etkin bir denetim ve gözetim sisteminin kurulması, sektördeki faaliyetlerin kayıt altına alınması ve suistimale sebebiyet veren mükellefler üzerindeki caydırıcılığının artırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.