• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Gaffar Okkan'ın işkenceci yönü yine gündemde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Okkan'ın 1981 yılında, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde görevliyken Ülkücü Bülent Kara'ya da işkence yaptığı iddia edildi.

Ülkücülere yakınlığıyla bilinen bir sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda, Kara'ya yapılan işkence sonucu verilen rapor yayımlandı.

Bülent Kara'nın aldığı işkence raporu üzerine yetkili makamlara şikayetçi olduğu halde, Gaffar Okkan'ın 12 Mart Cuntacıları tarafından korunduğu iddia edildi.

12 Eylül 1980 döneminde görülen MHP ana davasının 402 numaralı sanığı Bülent Kara, yeniden yargılanma talebini ve kendisine işkence yaptığını öne sürdüğü polislerin işkenceden yargılanmasını talep ettiği dilekçeleri İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na vermişti. Daha sonra, ülkücü bir grup arkadaşı ile İzmir Adliyesi önünde gazetecilere çıplak ayakla açıklama yapan Kara, gözaltında gördüğü işkenceler sonucu ayak parmaklarının kırıldığını söylemişti. 

MHP ana davasında 18 yıl hapis cezası alan ve 9 yıl 7 ay cezaevinde yatan Kara, karakollarda yoğun işkence gördüğünü söylemişti.

İşkence iddiaları yeni değil

Okkan'ın bunun yanı sıra İslami şahsiyetlere de işkence yaptığı veya işkence yapılması talimatı verdiği geçmiş yıllarda da basına yansımıştı.

HÜDA PAR Genel Başkan Danışmanı Bahattin Temel, 2016 yılında sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Gaffar Okkan hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

“Okkan döneminde Mü’minelerin iffetlerine dokunuldu”

Okkan'ın görev yaptığı yıllarda yaşanan hak ihlallerinin büyük bir zulme dönüştüğünü belirten Temel, o dönem yaşanan acı ve mağduriyetleri şöyle ifade etti: "Gaffar Okkan döneminde hukuki sınırlara aldırış edilmeksizin gözaltına alınan mümin şahsiyetlere aylarca işkence edildi. Gözaltına alınan bazı Müslüman şahsiyetler, işkence ile şehid edildi. Birçok masum sırf inancını yaşamak istediği için yargısız infaz edildi. Gözaltında birçok Mü'min ve Mü'minelerin iffetlerine dokunuldu. Gaffar Okkan döneminde bir ilk olarak Mü'mine bacılar gözaltına alındı ve vahşi işkencelerden geçirildi." demişti.

Gaffar Okkan’ın Diyarbakır'da görevde olduğu dönemde İslami çalışmalarından dolayı gözaltına alınan Leyla Çiçek, yine 2016 yılında İLKHA'ya yaptığı açıklamada, vahşi işkencelere tabi tutulduğunu anlatmıştı.

"İşkenceler Gaffar Okkan'ın talimatıyla yapılıyordu"

2000 yılının Ekim ayında misafir olduğu bir eve yapılan baskın sonucu gözaltına alındığını ve 28 gün gözaltında çeşitli işkencelere maruz kaldığını söyleyen Leyla Çiçek, kendisine iffetine dokunma tehdidiyle imzalatılan belgeler ile cezalandırıldığını belirtti.

Çok büyük hukuksuzlukla karşılaştığını belirten Çiçek, "Haksız yere beni gözaltında tuttular. Bana yapılanlardan emniyet müdürünün (Gaffar Okkan) haberdar olmadığını düşünmüyorum. Bana işkence yapan polislerin birbirlerine seslenerek ‘Çabuk ol, gel namaza gidelim' dediklerine şahit oldum. Yani bana bu işkenceleri yapan polisler namaz kılan polislerdi." diye konuşmuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir