• DOLAR 32.482
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2436.331
  • ...

BURSA - Marmara İSG, Ördekli Kültür Merkezi`nde Bursalı işletme sahiplerine 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası konulu bilgilendirme semineri düzenledi. Seminerde işverenlere iş sağlığı ve güvenliği yasası ile ilgili bilgilerini aktaran Marmara İSG Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde idari para cezalarının 26 başlıkta toplandığını belirterek bu cezaların toplam tutarının 262 bin TL`yi geçtiğine dikkat çekti.

1 Ocak 2013 tarihi ile ülkemizin iş sağlığı ve güvenliğinde attığı yasal adım olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası`nın getirdiği hükümlülüklerin anlatıldığı Marmara İSG Bilgilendirme Semineri Bursalı işletmeciler yoğun ilgi gösterdi. Herhangi bir sektöre yönelik olmayan ve genel kapsamlı yapılan seminerde konuşan Marmara İSG Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, işverenlere yasa uyarınca işletmelerin iş sağlığı uzmanları ile anlaşarak risk denetimlerini yaptırmalarının gerekli olduğunun altını çizerek, \"Yasa uyarınca işletmeler, ilk olarak risk değerlendirmesi yapmaları gerekiyor. Bunu yapmayan işverenler, ilk etapta 3 bin 234 lira idari para cezası kesilecek. Risk değerlendirmesi yapılamayan her ay için ise 4 bin 851lira para cezası kesilecek\" dedi.

26 başlıkta toplanan cezalar 262 bin TL`yi geçiyor
50 ve üzerinde çalışanı olan tüm işverenlerin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren işyerlerinde işyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanını bulundurmak zorunda olduğunu vurgulayan Hülya Varlık, \"Tam zamanlı işyeri hekimi bulundurmak zorunda olmayan işyerlerinde diğer sağlık personelini de bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu hizmetler yönetmeliklerle belirlenen işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bağlı olarak hesaplanacak süreler kadar olacaktır. Yasaya göre iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmamanın cezası 5 bin 390 TL olurken aykırılığın devam etmesi halinde ise işletmelere her ay için aynı meblağ üzerinden ceza kesilecek. Diğer sağlık personeli çalıştımamanın cezası ise 2 bin 695 TL olurken aykırılığın devam etmesi halinde de yine her ay için aynı tutarda işverenlere ceza kesilecek. Bu rakamlar doğrultusunda yasa, 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde idari para cezalarını 26 başlıkta toplarken cezaların toplam tutarı ise 262 bin TL`yi geçiyor\" diye konuştu.

Varlık: yasada iş sağlığı uzmanı bulundurmamak işletmeye maddi külfet getiriyor
İşyerinde bu hizmeti sunabilecek yetkinlikte ve nitelikte personel bulunuyorsa işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini çalışanı aracılığı ile sağlayabileceğini belirten Hülya Varlık, \"Kadrosunda bu yetkinlikte ve nitelikte personeli bulunmayan işyerleri bu hizmeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri`nden alabileceklerdir. 50 çalışanın altında çalışanı bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta bulunan işyerleri 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli yükümlülüğüne gireceklerdir. 50 çalışanın altında çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri ise 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli yükümlülüğüne gireceklerdir\" şeklinde konuştu.

İşletme giderleri olarak baktığımızda işyerinde yaşanabilecek olası bir facia, işletmeye hem maddi hem manevi büyük bir yükümlülük getirdiğini ifade eden Varlık, \"Diğer yandan da yeni yasa ile işverenlerin işletmelerinde iş sağlığı uzmanı bulundurmamasıyla alacağı cezada ayrı bir külfet getiriyor. İşverenler bu durumu gözeterek gerekli tedbirleri almaları firmalarının geleceği adına büyük önem arz etmektedir\" diyerek sözlerini ekledi. (Zeki Aras - İLKHA)