• DOLAR 32.562
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2491.739
  • ...
Kentsel dönüşüme projeyle geçilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde eli keser tutan, mala tutan, teknoloji okuyan, kaliteli mal üreten ara teknik elemanlara ihtiyacın arttığına dikkat çekti. Bayraktar, bu ihtiyacın 4+4+4 eğitim sitemi ile birlikte çözüleceğini söyledi.
 
Bayraktar, yakında TBMM gündemine gelecek olan Yapı Denetim Kanunu`nda yapılacak değişiklikle ilgili yaptığı açıklamada, yapı denetim firmalarının teknik müşavirliğe dönüştürülmesiyle Türkiye`nin dünyada oyun kurucu olacağını belirtti.
 
Türkiye`nin mühendislik sektörü bakımından dünyada ikinci sıra da olduğunu belirten Bayraktar, oyun kurucu olma özelliğini henüz geliştiremediğini, bu durumun teknik müşavirlik sistemi ile değişeceğinin sinyallerini verdi.
 
Türkiye`nin, şartnameler, sözleşmeler, projeler ve tasarımlar yaptığını, ancak hak ettiği yerde olmadığını aktaran Bayraktar, "Dünyanın 100-120 devletinde mühendislik ve teknik müşavirlik ofisleri var. 30 bin personel çalıştıran teknik müşavirlik büroları var. Bunlar pastayı yiyor. Biz, işin biraz ameleliğini yapıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Bakan Bayraktar, teknik müşavirlik ve kentsel dönüşüm projesiyle birlikte, Türkiye`nin amelelikten kurtulup proje üreteceğini ve dünyada oyun kurucu olacağını söyledi.
 
Kalem efendisi değil ara teknik elemanı yetiştirmeliyiz

Kentsel dönüşüm sürecinde eli keser tutan, mala tutan, teknoloji okuyan, kaliteli mal üreten ara teknik elemana ihtiyacın arttığına dikkat çeken Bayraktar, 4+4+4 eğitim sistemi ile bu problemin çözüleceğini kaydetti.
 
Bayraktar açıklamasının devamında,Türkiye Cumhuriyeti eğitim tarihinde zaman zaman yapılan olumsuz uygulamalarla, ara teknik eleman yetiştirilmesinde geriye düşüldüğünü belirterek; "Dışarıda yüz binlerce vatandaşımız işsiz dolaşırken işverenimiz, ustamız tezgahında, atölyesinde iş bilen personeli adeta mumla arıyor. 4+4+4 eğitim sistemi, iş ortamında yetişmiş eleman hasreti çeken sanayi bölgelerinin derdine derman olacak" dedi.
 
Türkiye`nin inşaat sektöründe Çin`den sonra ikinci sırada bulunduğunu belirten Bayraktar, "İş alıyoruz ama o doğrultuda bize para gelmiyor. Çünkü oyun kurucu değiliz. Oyun kurucu AB ülkeleri, ABD ve Japonya mühendislik ve müşavirlik firmalarıdır. Onlar projeleri yaparak şartnameleri hazırlıyor. İhaleleri biz kazanıyoruz ama istediğimiz hak edişi elde edemiyoruz. Biz adeta amelelik yapıyoruz. Dönüşüm seferberliğimiz amelelikten kurtulmak için büyük bir fırsattır. Dönüşüm seferberliğimiz sayesinde inşaat sektörümüz derinlik ve yeni boyutlar kazanacak. Teknik Müşavirlik sektörümüz de gelişecek; bu sayede gelecekte dünyada oyun kurucu olacağız. Bu da Türkiye`nin ayağa kalkmasına vesile olacak" ifadelerini kullandı. (Ayetullah Turgut-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir